Οι ανασκαφές για την αποκάλυψη οχυρώσεων της βυζαντινής εποχής που πιστεύεται ότι είναι περίπου 900 ετών, ξεκίνησαν την Παρασκευή στη Μπίργη της δυτικής Τουρκίας.
« Υπήρχε ένα τεράστιο φρούριο εδώ που κάλυπτε μια έκταση περίπου 15 στρεμμάτων», είπε ο αρχαιολόγος Βελί Σεβίν στο Anadolu.
«Τα τείχη στέκονται ακόμα, τουλάχιστον εν μέρει. Θέλουμε να τα ξεθάψουμε ώστε να τα παρουσιάσουμε στην ανθρωπότητα. Το όνομα Μπίργη προήλθε από το αρχαίο όνομα της πόλης Πύργιον», πρόσθεσε ο αρχαιολόγος, ο οποίος υπηρετεί ως επιστημονικός σύμβουλος στις ανασκαφές.
Η πόλη εικάζεται ότι κατοικήθηκε ήδη από το 750 π.Χ., κυβερνήθηκε από διάφορους πολιτισμούς στην ιστορία του, συμπεριλαμβανομένων των Φρυγών, των Λυδών, των Περσών, καθώς και της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Εξακολουθεί να φιλοξενεί πολλά ιστορικά μνημεία, όπως τάφους, σιντριβάνια, λουτρά, βιβλιοθήκες και σπίτια.
Οι οχυρώσεις κατασκευάστηκαν κατά τη βυζαντινή περίοδο, σε μια εποχή που «οι τουρκικές επιδρομές άρχισαν σταδιακά να ασκούν πίεση στο Βυζάντιο», είπε ο Βελί Σεβίν. Κατασκεύασαν παρόμοιους προμαχώνες ως τελική προσπάθεια να αμυνθούν ενάντια στους Τούρκους, εξήγησε, προσθέτοντας ότι το φρούριο στη Μπίργη ήταν πιθανώς το μεγαλύτερο από αυτά.