Με το διεθνές βραβείο Χαμαγκούτσι τιμήθηκε ο διακεκριμένος σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Το βραβείο αυτό απονέμεται σε άτομα και οργανισμούς που με επιστημονική έρευνα και ρεαλιστικές πρακτικές έχουν συμβάλει σημαντικά στην προστασία των παράκτιων περιοχών από τσουνάμι και άλλες καταστροφές.
Θεσπίστηκε το 2016, ύστερα από τον ορισμό της 5ης Νοεμβρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Τσουνάμι» στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2015.
Το βραβείο, δεν μπόρεσε να παραλάβειο ίδιος, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και το παρέλαβε ο Έλληνας Πρέσβης στο Τόκιο Κωνσταντίνος Κακιούσης.
«Αποτελεί μεγάλη τιμή η απονομή στο προσωπό μου του βραβείου Χαμαγκούτσι. Ιδίως όταν προέρχεται από μια μεγάλη χώρα, η οποία πρωτοπορεί στην επιστήμη και τις εφαρμογές της. Εργάζομαι στα θέματα των τσουνάμι από το 1983 μέχρι σήμερα. Στη διαδρομή μου αυτή με βοήθησε εξαιρετικά η πολύχρονη συνεργασία μου με Ιάπωνες επιστήμονες, ιδίως από το Πανεπιστήμιο Tohoku (Sendai), και η παραμονή μου για σημαντικά διαστήματα στην Ιαπωνία για ερευνητικούς σκοπούς. Συνεχίζουμε τη συνεργασία και την έρευνα για το καλό της ανθρωπότητας», δήλωσε ο ίδιος.
Ποιος είναι ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος διετέλεσε διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από το 2002. Ασχολείται ερευνητικά με τη σεισμολογία και την επιστήμη των τσουνάμι από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 όταν έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.
Από τις πλέον αναγνωρισμένες εργασίες του αφορά στη 12βάθμια κλίμακα μέτρησης της έντασης των τσουνάμι η εισαγωγή της οποίας έγινε το 2001 και σήμερα εφαρμόζεται παγκοσμίως και αναφέρεται ως «κλίμακα Papadopoulos-Imamura» φέροντας και το όνομα του συνσυγγραφέα της σχετικής εργασίας Iάπωνα καθηγητή Φουμίχικο Ιμαμούρα.
Έχει τιμηθεί με διεθνή και εθνικά βραβεία και είναι ιδρυτής (2010) και επικεφαλής του εκδοτικού συμβουλίου του γεωφυσικού περιοδικού Research in Geophysics.
Υπηρέτησε στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (1985-1994) και εκλέχτηκε ως ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το 1995.
Πηγή: greecejapan.com, Τζούνκο Ναγκάτα 永田純子