Εφήμερη δόξα; Οι εποχές που αλλάζουν; Ατυχίες; Ψάχνοντας κανείς να βρει έναν τίτλο για την ζωή του Βάσου Ανδριανού, θα μπορούσε να συμπεριλάβει όλα τα παραπάνω. Ένας από τους πρώτους tv star της εγχώριας τηλεοπτικής πραγματικότητας, βρέθηκε σε έναν κυκεώνα άσχημων καταστάσεων με ένα τραγικό φινάλε που ακόμα και σήμερα κανείς δεν έχει αποκωδικοποιήσει. Ατύχημα ή αυτοκτονία;
Από την Αίγυπτο στην Ελλάδα
Το πραγματικό του όνομα ήταν Βασίλης Παπαδόπουλος. Γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1941, στην Αίγυπτο. Ήταν δηλαδή Αιγυπτιώτης, εκείνη η μοναδική ελληνική εθνότητα που μετά την άνοδο του Νάσερ, άρχισε να αποδεκατίζεται και να εγκαταλείπει τη χώρα. Ο νεαρός Βασίλης, που ήταν μεταξύ άλλων και συμμαθητής με τον μετέπειτα σκηνοθέτη Μεγακλή Βιντιάδη, ήρθε στην Αθήνα όταν ήταν 18 χρονών, με όνειρο να γίνει ηθοποιός. Όνειρο που το είχε από μικρός και μάλιστα είχε αναλάβει το θεατρικό τμήμα του σχολείου που πήγαινε. Εκεί μια καθηγήτρια του είχε πει ότι «θα δώσεις πάρα πολλά στο θέατρο, αλλά δεν θα πάρεις ποτέ τίποτα».
Στην Αθήνα πέρασε στην σχολή του Εθνικού θεάτρου με δασκάλους όπως η Κατίνα Παξινού και ο Αλέξης Μινωτής. Πρώτη εμφάνιση, ήταν στη θεατρική κωμωδία Άνοιξη και φθινόπωρο, δίπλα στον Λυκούργο Καλλέργη και στο σινεμά με τη Θύελλα στο σπίτι των ανέμων.
Νέος και ωραίος ψάχνει
Σιγά-σιγά ο Βάσος Ανδριανός αρχίζει να ανεβαίνει. Περνάει από τη Finos film, σε ταινίες όπως Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας, Ο αστερισμός της παρθένου,
ενώ στο θεατρικό Τι 30, τι 40, τι 50 επισημαίνεται και παίζει και στην κινηματογραφική του μεταφορά. Αλλά και στην κινηματογραφική μεταφορά του Συμμορία εραστών διακρίνεται.
Το 1971 τον εντοπίζει σε θεατρική του εμφάνιση, ο Κώστας Πρετεντέρης και τον καλεί να κάνει τον αφηγητή στην τηλεοπτική του εκπομπή Παιχνιδίσματα. Η ελληνική τηλεόραση έχει αρχίσει να στέκεται στα πόδια της με εκπομπές και σειρές και θέλει νέα πρόσωπα που όμως να έχουν και μια οσμή από το χώρο. Και επειδή τα big name του σινεμά ή του θεάτρου, είτε σνομπάρουν, είτε έχουν υψηλό κασέ, οι της τηλεόρασης ψάχνουν. Ο μέγας Πρετεντέρης καταλαβαίνει ότι ο νεαρός Βάσος Ανδριανός και εμφάνιση έχει και τα «λέει» οπότε τον βάζει στο νέο του πόνημα την Γειτονιά, τη σειρά που έκανε 550 επεισόδια στη δημόσια τηλεόραση. Ο Ανδριανός παίζει στα πρώτα επεισόδια, κάνει επιτυχία και κάποιοι τον εντοπίζουν.
Επόμενη στάση, Μεθοριακός σταθμός
13 Νοεμβρίου 1974 κάνει πρεμιέρα στην ΥΕΝΕΔ, Ο Μεθοριακός σταθμός. Μια σειρά που πέρασε στην κατηγορία «ερημώνουν οι δρόμοι» στην προβολή της. Οι ιστορίες των κατοίκων ενός χωριού –ασχέτως αν στους τίτλους της σειράς παίζει το «Daybraker» των Electric Light Orchestra– καθηλώνουν τους θεατές.
https://www.youtube.com/watch?v=6oUSMB-4naI
Κεντρικός ήρωας ο Αλέξης ο γεωπόνος που και καλό παιδί είναι και σουξέ στις γυναίκες έχει και τελικά τα φτιάχνει και παντρεύεται την Γαρουφαλιά που ήταν ερωτευμένη μαζί του από το πρώτο επεισόδιο, αλλά αυτός την έβλεπε αδελφικά.
Ξέχωρα ότι ανέβηκαν οι βάσεις στη γεωπονική, ο Βάσος Ανδριανός γίνεται σταρ πρώτου μεγέθους. Εξώφυλλα, αφίσες, κόσμος να μην τον αφήνει όταν τον συναντά στο δρόμο, πραγματικός χαμός. Και η ευχή όλων: Να παντρευτεί τη Γαρουφαλιά.
Η ζωή, η τέχνη και το μετά
Και τελικά ο γάμος ήταν διπλός. Και στην tv και στην ζωή. Ο Αλέξης και η Γαρουφαλιά ή αλλιώς ο Βάσος Ανδριανός και η Ρένα Βουτσινά. Εκείνη ήταν κόρη ιστορικού, που στην τηλεοπτική της ιστορία είχε και μια άλλη επιτυχία. ‘Ηταν η «Δεβόρα» η οικιακή βοηθός του Ζάχου Δόγκανου στο Εκείνες και εγώ. Μετά το γάμο, εκείνη αποτραβιέται διακριτικά για χάρη της οικογένειας αλλά και της κόρης τους Ναστάζια που γεννήθηκε το 1981, τη χρονιά που αλλάξαν όλα ΚΑΙ στην ελληνική τηλεόραση. Στις 9 Δεκεμβρίου ύστερα από επτά σεζόν, ο Μεθοριακός Σταθμός ρίχνει αυλαία. Αν και δεν εμφανίζονται πλέον στην τηλεόραση, ο απόηχος από το Μεθοριακό Σταθμό είναι πολύ μεγάλος. Έτσι, το ζευγάρι θα κάνει μια μεγάλη θεατρική περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ώστε ο κόσμος που τους αγαπάει να τους δει μαζί και στη σκηνή, αλλά και… έγχρωμους ζωντανά! Μέχρι τότε η τηλεόραση ήταν ασπρόμαυρη, το κοινό της περιφέρειας που δεν είχε τη δυνατότητα να δει τους ηθοποιούς στο θέατρο, τους έβλεπε με… χρώμα, μόνο στα εξώφυλλα των περιοδικών. Αλλά μετά;
https://www.youtube.com/watch?v=7wrg1zja_EM
Την περίοδο της άνθησης της βιντεοκασέτας ο Βάσος Ανδριανός επανακάμπτει. Στο θέατρο κυρίως σε κωμωδίες, έχει ζήτηση. Και κάπως έτσι τελειώνουν τα 80s
Ο μύθος και τα γεγονότα
Ο Βάσος Ανδριανός με τα χρόνια έχει μείνει εκτός δουλειάς. Οι ηθοποιοί που ήταν σταρ στα 70s είναι ωραίο θέμα για ρετρό εκπομπές, αλλά όχι για δουλειές.
Οι φήμες της εποχής έλεγαν ότι υπέφερε από κατάθλιψη λόγω προβλημάτων υγείας, που είχαν αποτέλεσμα την αδυναμία του να εργαστεί. Στις 21 Δεκεμβρίου 1999, ο Βάσος Αδριανός θα βρει τραγικό θάνατο όταν θα πέσει από το μπαλκόνι του σπιτιού του στην Κηφισιά, ένα σπίτι που είχε ο ίδιος σχεδιάσει εσωτερικά, αφού είχε σπουδάσει σχέδιο. Εκείνη την ώρα, στο σπίτι ήταν και η σύζυγός του και η κόρη του. Το σοκ ήταν μεγάλο. Για τα αίτια του θανάτου του ορισμένοι ανέφεραν ότι αισθάνθηκε ζαλάδα και έπεσε στο κενό, παρασύροντας μια ξαπλώστρα, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για πιθανή αυτοκτονία.
Από εκείνη την ημέρα, η Ρένα Βουτσινά σταμάτησε κάθε δημόσια εμφάνιση. Στις 8 Μαρτίου 2019, μετά από μια εβδομάδα παραμονής στην εντατική από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, η ηθοποιός βρήκε ξανά τον καλό της. Σε ένα άλλο σύμπαν.
Σπύρος Δευτεραίος