Παρόλες τις αντιδράσεις της Ελλάδας, αλλά και της διεθνείς κοινότητας, η Αγία Σοφία λειτουργεί πλέον σαν τζαμί. Πώς είναι, λοιπόν, να την επισκέπτεται κάποιος μετά από την αλλαγή αυτή;
Ένα από τα πρώτα πράγματα που αντικρίζει ο επισκέπτης είναι η καινούργια επιγραφή στην είσοδο του προαυλίου που λέει: «The Hagia Sophia Grand Mosque», καθώς το Αγία Σοφία διατηρείται και ας πρόκειται για τζαμί πλέον.
Μέσα στο προαύλιο υπάρχει χώρος για να πλυθούν οι πιστοί, το οποίο οφείλουν να κάνουν οι μουσουλμάνοι πριν προσευχηθούν και στη συνέχεια είναι η είσοδος, στην οποία αναγράφεται, αλλά ενημερώνουν και τα άτομα που βρίσκονται εκεί, ότι εφόσον είσαι γυναίκα, για να εισέλθεις πρέπει να καλύψεις τυχόν ακάλυπτα σημεία του σώματός σου, αλλά και τα μαλλιά σου. Η είσοδος, επίσης είναι ελεύθερη.
Στο θέμα της μαντίλας, όπως συνήθως, αποκαλούμε το ύφασμα, που χρησιμοποιούν οι μουσουλμάνες για να καλυφθούν, είναι που ξεκινούν κάποια προβλήματα. Όταν πρόκειται για επιλογή, το αν θα φορέσει ή όχι μία γυναίκα, το ύφασμα αυτό, θα πρέπει να είναι αποδεκτό, ως ένα κομμάτι θρησκευτικής έκφρασης και ένα είδος ελευθερίας, αλλά εφόσον κάποια δεν ακολουθεί την πίστη αυτή, είναι κατακριτέο να της ζητείται να καλυφθεί κατά αυτό τον τρόπο.
Όπως πρέπει να γίνεται σεβαστό, όταν μία γυναίκα φοράει μαντίλα, έτσι πρέπει να γίνεται και η επιλογή της να μην φορέσει, ειδικά, όταν επισκέπτεται ένα χώρο με μεγάλη ιστορική σημασία για την Ελλάδα, αλλά και τον παγκόσμιο πολιτισμό γενικότερα.
Έτσι, εμείς επιλέξαμε να μην μπούμε στο χώρο αυτό, αλλά αν κάποια θέλει και δεν έχει το κατάλληλο ύφασμα; Φυσικά μπορεί να το αγοράσει! Ναι, δεν δίνεται δωρεάν (ίσως εξαιτίας της πανδημίας) αν και η τιμή είναι μικρή (5 λίρες, περίπου 30 λεπτά του ευρώ). Η ενδιαφερόμενη μπορεί να προμηθευτεί το εν λόγω ύφασμα, από πωλητές εντός του προαυλίου ή από αυτόματο πωλητή, γιατί ναι μεν πρόκειται για θρησκευτική πρακτική, αλλά γιατί να μην υπάρχει και συμφέρον;
Φυσικά, αυτό δημιουργεί πληθώρα τραγελαφικών καταστάσεων, όπου γυναίκες εισέρχονται στο χώρο με κουκούλες, τυχαία φουλάρια, σκούφους και ό,τι άλλο μπορούν να βρουν για να καλύψουν τα μαλλιά τους, τονίζοντας περαιτέρω το πόσο ρηχό είναι το αίτημα αυτό. Στην πραγματικότητα δεν καλύπτονται, απλά οι υπεύθυνοι θέλουν να φαίνεται ότι καλύπτονται.
Ερμιόνη Βλαχίδου