Αναστάτωση στην πολιτική σκηνή έχει προκαλέσει η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, η οποία μιλούσε για μεγάλη θνητότητα στα άτομα που μένουν εκτός ΜΕΘ εν μέσω πανδημίας.
Η ίδια έρευνα κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, στο πλαίσιο της μεγάλης μελέτης που διεξάγει για την ποιότητα της παρεχόμενης νοσηλευτικής εντατικής φροντίδας στους ασθενείς μέσα στην πανδημία. Η μελέτη έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Στο επίκεντρο βρέθηκε χθες, Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήταν ο παραλήπτης της μελέτης, το οποίο ο ίδιος αρνείται.
Η συγκεκριμένα έρευνα έγινε τέλος Μάϊου και σύμφωνα με τον καθηγητή Θεόδωρο Λύτρα «ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο “ανώτατο” επίπεδο».
Ο πρωθυπουργός αρνείται ότι έλαβε την μελάτη αυτή, ενώ σε ρεπορτάζ του MEGA αναφέρθηκε ότι η τέως και νυν ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δηλαδή, οι Κικίλιας, Κοντοζαμάνης και Πλεύρης «δεν είχαν λάβει γνώση της μελέτης και των αποτελεσμάτων της». Το ρεπορτάζ ανέφερε τον Παναγιώτη Πρεζεράκο, ως το άτομο που είχε παραλάβει την έρευνα.
«Έψαξα τα πρωτόκολλα του Υπουργείου. Δεν υπάρχει η μελέτη. Είναι προφανές ότι δεν έχει παραδοθεί ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου», είπε από την πλευρά του στη Βουλή, ο Θάνος Πλεύρης.
Όσον αφορά στον καθηγητή Σωτήρη Τσίοδρα, συνεργάτες του αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να οδηγηθεί σε παραίτηση από τις Επιτροπές στις οποίες προεδρεύει. Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει «θέμα Τσιόδρα» στην κυβέρνηση.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί, ότι σε ομιλία του στη Βουλή, πριν από λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός τόνιζε ότι δεν πεθαίνουν όσοι δεν βρίσκουν ΜΕΘ και έλεγε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι ασθενείς εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν σε μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με αυτούς εντός των ΜΕΘ. Παράλληλα καλούσε την αντιπολίτευση να φέρει τυχόν έρευνες που μπορεί να έχουν που να αποδεικνύουν το αντίθετο.
Η κριτική στην έρευνα
Όσον αφορά στην ίδια την έρευνα, υπήρχαν συνάδελφοι των δυο καθηγητών που άσκησαν κριτική στη μεθοδολογία στην οποία στηρίχθηκε.
Μετά τη Μίνα Γκάγκα, που έθεσε ερωτηματικά για τη μεθοδολογία και τα ευρήματα της μελέτης, δηλώνοντας πως διαπιστώνονται κενά και αδυναμίες, αλλά και τον καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, που επίσης διαπίστωσε παραλείψεις καταλήγοντας πως «χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα», ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στους δύο ερευνητές εμφανίστηκε και ο καθηγητής Χειρουργικής και τέως υφυπουργός Υγείας Αθανάσιος Γιαννόπουλος. Σημαντικό είναι, παρόλα αυτά, να αναφερθεί ότι οι δύο πρώτοι έχουν υπάρξει μέλη της επιτροπής δημόσιας υγείας.
Προς αυτούς, ο Θεόδωρος Λύτρας απάντηση: «Δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να μην έχει περιορισμούς. Το θέμα είναι κατά πόσο οι περιορισμοί αυτοί αλλοιώνουν ή ακυρώνουν τα αποτελέσματα της μελέτης. Αν κάποιος το πιστεύει αυτό, στέλνει επιστολή στο επιστημονικό περιοδικό που έχει δημοσιευθεί, με την κριτική του και αντίστοιχα απαντούμε και εμείς».
Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι τα δεδομένα της έρευνας κατατέθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό, μαζί με τον κώδικα ανάλυσης.
Σύγκριση με άλλες μελέτες
Η μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα αναφέρει αύξηση της θνητότητα έως και 57% για τους διασωληνωμένους εντός των ΜΕΘ, όσο αυξάνεται ο φόρτος στις ΜΕΘ και αυξημένη θνητότητα έως 87% για τα άτομα που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.
Στοιχεία της μελέτης και άλλων παρόμοιων μελετών παρουσίασε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Καλημέρα ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης
Όπως εξήγησε, υπάρχει μια ανάλυση 69 μελετών από όλο τον κόσμο με τη θνησιμότητα στις ΜΕΘ με δείγμα περίπου 45.000 διασωληνωμένων ασθενών, από την οποία προκύπτει ότι συνολική θνησιμότητας της ελληνικής μελέτης είναι χαμηλότερη. «Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή που περιλαμβάνει στοιχεία από 40 περίπου χώρες, στην ηλικία 61-70 ετών καταγράφηκε θνησιμότητα 71%, στις ηλικίες 71-80 ετών 77% και στις ηλικίες πάνω από 80 ετών έδειξε θνησιμότητα 84,4%. Στη μελέτη των Λύτρα-Τσιόδρα, η συνολική θνησιμότητα ήταν 63,5%, εμφανώς κατώτερη από την ανάλυση 45.000 διασωληνωμένων», δήλωσε ο ίδιος.