Μικρά μυστικά που θα κάνουν γκουρμέ το χριστουγεννιάτικο σας τραπέζι, αλλά με μικρό κόστος, μοιράστηκε ο σεφ Μανώλης Στράτος, μέλος του ΔΣ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ Πρακτορείο 104,9Fm.
Ένα απλό τρικ είναι η αντικατάσταση ενός υλικού, με ένα άλλο, πιο εξεζητημένο. Για παράδειγμα, όπως είπε, όπου η συνταγή λέει καρότο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το παστινάκι, ενώ όπου υπάρχει πατάτα να χρησιμοποιηθεί η γλυκοπατάτα ή η πατάτα Περού που είναι μοβ χρώματος και μπορεί να μετατρέψει το τραπέζι σε γκουρμέ.
Σε συνταγές που απαιτούν ακριβό κρασί, όπως Μαδέρα ή Πόρτο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί Μαυροδάφνη ή σαμιώτικο κρασί που είναι γλυκό.
Ένα άλλο μυστικό είναι η σάλτσα, αλλά και ο στολισμός. «Μια εύγευστη σάλτσα θα κάνει τη διαφορά, ενώ επιλέγουμε να στολίζουμε τα πιάτα με ξηρούς καρπούς, με σπόρους από μαύρο σουσάμι ή σπόρους τσία που είναι πολύ θρεπτικοί. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε τις σάλτσες όχι με φρέσκια τρούφα που είναι ακριβή, αλλά με βούτυρο ή λάδι τρούφας», αναφέρει.
Τέλος, όσον αφορά το κυρίως πιάτο, για να κερδίσει τις εντυπώσεις σε μάτι και ουρανίσκο οι μπουκιές κρέατος και γαρνιτούρας που θα τοποθετηθούν θα πρέπει να είναι σε ίσες ποσότητες.