Θεωρούνται γιορτινό κέρασμα και έχουν ταυτιστεί με τα μελομακάρονα, αν και διαφέρουν ως προς τα υλικά. Τα ισλί (ή ιτσλί) είναι ένα μικρασιάτικο γλυκό (πιστεύεται ότι προέρχεται από την Καππαδοκία), γεμιστό με καρύδια, γαρίφαλο και κανέλα.
Στην αυθεντική τους εκδοχή είναι «κεντημένα» με ένα τσιμπιδάκι, ή έχουν ακόμα πιο περίτεχνα σχέδια, και το σχήμα είναι τριγωνικό.
Οι «Μαγειρικοί διάλογοι» δίνουν τη συνταγή:
Για τη ζύμη
500 γρ. βούτυρο |
1 κούπα ζάχαρη |
1 κούπα γάλα |
Χυμό και ξύσμα από ένα πορτοκάλι |
2 κ.γ. baking powder |
1 κ.γ. σόδα |
1 κιλό με 1.200 γρ. αλεύρι |
Για τη γέμιση
350 γρ. καρύδι τριμμένο |
2 κ.γ. κανέλα |
½ κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο |
Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη |
2 κούπες νερό |
Ξύσμα λεμονιού |
2 κ.σ. μέλι |
- Για τη ζύμη, ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη και το γάλα. Προσθέτουμε το πορτοκάλι, το ξύσμα, το baking powder και τη σόδα.
- Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι, ζυμώνουμε και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.
- Για τη γέμιση ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
- Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις έρθει σε σημείο βρασμού, βράζουμε για 5 λεπτά.
Για να ολοκληρώσουμε τα ισλί:
-
- Παίρνουμε λίγη από τη ζύμη, πλάθουμε σε μπαλάκι και το ανοίγουμε στην παλάμη μας. Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση και κλείνουμε σε τρίγωνο.
- Τοποθετούμε στο ταψί και με δύο πιρουνάκια διακοσμούμε τα ισλί.
- Ψήνουμε στους 180ºC στις αντιστάσεις για μισή ώρα.
- Σιροπιάζουμε καυτά τα ισλί σε σιρόπι σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 λεπτό.
Σάββας Καρίπογλου