Το Κρεμλίνο απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία για την ενοδοοικογενειακή βία, παρά την καταδίκη της Ρωσίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την έκκλησή του να γίνουν ευρείες μεταρρυθμίσεις.
Την περασμένη Τρίτη το Δικαστήριο δικαίωσε τρεις γυναίκες θύματα των πρώην συντρόφων τους, σημειώνοντας ότι το ρωσικό νομικό πλαίσιο δεν περιλαμβάνει «κανέναν ορισμό για την ενδοοικογενειακή βία»
«Θεωρούμε ότι η ισχύουσα νομοθεσία προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση αυτού του κακού, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας καταβάλλουν τις απαραίτητες προσπάθειες», ήταν απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Απρίλιο το ρωσικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι τα θύματα δεν προστατεύονται επαρκώς και οι θύτες δεν τιμωρούνται πιο αυστηρά αν υποπέσουν το ίδιο αδίκημα.
Η Ρωσία αποποινικοποίησε το 2017 τις βίαιες ενέργειες που συμβαίνουν μέσα στην οικογένεια, με εξαίρεση τις πιο σοβαρές.
Τη χαλάρωση αυτή στήριξαν οι συντηρητικοί κύκλοι που ασκούν μεγάλη επιρροή στην εξουσία, και κυρίως η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία που θεωρεί ότι αν η Δικαιοσύνη αναμιχθεί στις οικογενειακές υποθέσεις θα διαλύσει οικογένειες, κάτι «που δεν συνάδει με τις παραδοσιακές πνευματικές και ηθικές αρχές της χώρας».
Ελλείψει επίσημων στατιστικών στοιχείων, οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν σε περισσότερα από 16 εκατομμύρια τις Ρωσίδες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Κάθε χρόνο ιδιαίτερα σοκαριστικές υποθέσεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας , προκαλώντας έναν νέο γύρο συζητήσεων για το θέμα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζήτησε εξάλλου να καταβληθεί αποζημίωση σε θύματα που έχουν κάνει προσφυγές, κυρίως στη Μαργκαρίτα Γκράτσεβα που ακρωτηριάστηκε στα χέρια από τον σύζυγό της.