Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέστειλαν τη συμφωνία 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 και μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9, ανέφερε το CNN στις 14 Δεκεμβρίου.
Ανώνυμος αξιωματούχος του αραβικού κράτους είπε στο δίκτυο ότι πίσω από την απόφαση κρύβεται η απογοήτευση του Άμπου Ντάμπι με τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να περιορίσει τις πωλήσεις κινεζικής τεχνολογίας στα ΗΑΕ. «Τα ΗΑΕ ενημέρωσαν τις ΗΠΑ ότι θα αναστείλουν τις συζητήσεις για την απόκτηση του F-35», είπε. «Οι τεχνικές απαιτήσεις, οι κρατικοί λειτουργικοί περιορισμοί και η ανάλυση κόστους/οφέλους οδήγησαν στην επαναξιολόγηση».
Ο αξιωματούχος συνέχισε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «ο προτιμώμενος πάροχος των ΗΑΕ για αμυντικούς εξοπλισμούς και ότι οι συζητήσεις για το F-35 μπορεί να ανοίξουν ξανά στο μέλλον».
Η προσφορά των Αμερικανών για τα F-35 εμπεριείχε περιορισμούς σχετικά με τον εξοπλισμό που θα φέρουν τα αεροσκάφη, με τους υποψήφιους αγοραστές να τον αξιολογούν ως «ελαφρύ».
Η κύρια ανησυχία της Ουάσινγκτον φέρεται να ήταν η σχέση των ΗΑΕ με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της τεχνολογίας 5G της Huawei στη χώρα.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι η συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν πιο στρατηγική και πολύπλοκη από μια απλή πώληση όπλων και ότι η Ουάσινγκτον δεσμεύεται να συνεργαστεί με το Άμπου Ντάμπι για να διευθετήσει τυχόν απορίες:
«Θα επιμένουμε πάντα, στο πλαίσιο νομικών απαιτήσεων και της εξωτερικής πολιτικής μας, στην τήρηση ορισμένων προϋποθέσεων από την πλευρά όλων των αγοραστών», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.
To πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, προέβλεπε την αγορά 50 αεροσκαφών και έως και 18 drone, ενώ κάποιοι χαρακτηρίζουν τη συμφωνία ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2020 που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 3 Δεκεμβρίου, τα ΗΑΕ υπέγραψαν συμφωνία 19,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 80 γαλλικής κατασκευής μαχητικά Rafale και 12 ελικόπτερα Caracal.
Η κατάρρευση της συμφωνίας για τα F-35 ήταν πιθανότατα ένας από τους λόγους που ώθησαν το Άμπου Ντάμπι πιο κοντά στη λύση των γαλλικών αεροσκαφών.