H δημοσίευση μιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους εγείρει ανησυχίες, καθώς προωθεί τον ιστορικό ρεβιζιονισμό με ένα μίγμα τουρκικού εθνικισμού και πολιτικού Ισλάμ.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα το παρατηρητήριο Nordic Monitor, η Τουρκία προσπαθεί να εφαρμόσει στα Κατεχόμενα μια νεο-οθωμανική πολιτική, πανομοιότυπη με αυτή που επικρατεί και στο εσωτερικό της, με εργαλείο την πολιτιστική προπαγάνδα.
Το Άρθρο 14 της συμφωνίας ορίζει ότι «τα μέρη θα καταβάλουν προσπάθειες να οργανώσουν ακαδημαϊκές συναντήσεις, να προετοιμάσουν και να δημοσιεύσουν επιστημονικές δημοσιεύσεις από ειδικούς προκειμένου να ερευνήσουν την ιστορία της κυπριακής εκπαίδευσης στην προ-οθωμανική, την Οθωμανική και τη νεότερη περίοδο».
Το κείμενο προκαλεί ανησυχία σε ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, σχετικά με το γεγονός ότι η ισλαμιστική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι εθνικιστές σύμμαχοί του έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν τον ιστορικό ρεβιζιονισμό και στην Κύπρο.
«Δεν μπορώ να καταλάβω σε τι ακριβώς αποσκοπεί η συνεργασία που αναφέρεται στο Άρθρο 14», σχολίασε ο βουλευτής του CHP και πρώην διπλωμάτης Αχμέτ Σεβικόζ, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το κείμενο της συμφωνίας στο κοινοβούλιο, στις 30 Νοεμβρίου.
«Εννοώ, φαίνεται ότι εδώ υπάρχει μια προσπάθεια να ξαναγράψουμε την ιστορία», προειδοποίησε.
Η συμφωνία υπεγράφη στην Άγκυρα στις 13 Φεβρουαρίου 2020 από τον «υπουργό» Παιδείας και Πολιτισμού του ψευδοκράτους Ναζίμ Τσαβούσογλου και τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι και ισχύει για πέντε χρόνια με προοπτική ανανέωσης για άλλη μία πενταετία.
Δεν είναι μυστικό ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να προωθήσει την ατζέντα των Αδελφών Μουσουλμάνων στα Κατεχόμενα, με κεφάλαια από την Τουρκία που διοχετεύονται για την κατασκευή τζαμιών, την πρόσληψη περισσότερων ιμάμηδων και την υποστήριξη οργανώσεων που είναι σύμμαχοι της κυβέρνησης του.
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ένα άρθρο που ορίζει τη χρήση του Ινστιτούτου Yunus Emre (YEI), του βραχίονα πολιτιστικής προπαγάνδας της τουρκικής κυβέρνησης, για την προώθησή του σε όλο τον κόσμο. Η Τουρκία έχει ιδρύσει 64 YEI σε 53 χώρες, ενώ χρησιμοποιεί πρεσβείες και προξενεία για να καλύψει το κενό σε χώρες όπου το ινστιτούτο δεν έχει παραρτήματα.
Η διάταξη προκάλεσε την κριτική της αντιπολίτευσης που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το δικό της πολιτιστικό ινστιτούτο για την προώθηση των θέσεων του ψευδοκράτους όταν υποτίθεται ότι το αντιμετωπίζει ως ανεξάρτητη χώρα.
Για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην αντιπολίτευση των κατεχομένων, η κυβέρνηση άρχισε να επιβάλλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε ορισμένους Τουρκοκύπριους για να στείλει ένα μήνυμα σε αντιπάλους και επικριτές.
Η απαγόρευση χρησιμοποιείται εδώ και αρκετό καιρό, τοποθετώντας ξένους υπηκόους σε μαύρη λίστα, ταξινομώντας τους με τον μυστικό κωδικό G82.
Περίπου 40 Τουρκοκύπριοι μπήκαν στη μαύρη λίστα από την κυβέρνηση Ερντογάν.
Μερικά από τα άτομα που ήταν πρόσφατα υποκείμενα αυτής της ταξινόμησης είναι ο πρώην συντονιστής Τύπου και Επικοινωνιών της προεδρίας του ψευδοκράτους Αλί Μπιζντέν και ο συγγραφέας Αχμέτ Τσαβίτ, στους οποίους είχε απαγορευτεί η είσοδος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2021.