Σούπα με noodles ρυζιού, ζωμό και κρέας είναι το pho, το εθνικό φαγητό του Βιετνάμ. Μάλιστα, ένας από τους δημοφιλέστερους αστικούς μύθους της χώρας υποστηρίζει ότι οι πεθερές αξιολογούν τις υποψήφιες νύφες από την ικανότητά τους στην παρασκευή του.
Πρόσφατα το αμερικανικό Esquire παρουσίασε τη συνταγή του Steven Pham, που είναι «κληρονομιά» από τη Βιετναμέζα μητέρα του.
Ο σεφ προτείνει το κοτόπουλο ως το ιδανικό κρέας, αλλά η συνταγή μπορεί κάλλιστα να παρασκευαστεί με μοσχάρι ή θαλασσινά.
1 κοτόπουλο, περίπου 1 κιλό μαζί με τα κόκαλά του |
100 γρ. τριμμένο τζίντζερ |
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα |
¼ φλ. fish sauce |
αλάτι |
νερό |
Για το τελικό σερβίρισμα
πλατιά noodles ρυζιού |
ψιλοκομμένος κόλιανδρος |
fish sauce |
λεπτοκομμένες φέτες πιπεριάς jalapeños |
ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι |
σφήνες από lime |
σάλτσα sriracha |
μαύρο πιπέρι |
- Τοποθετούμε το κοτόπουλο –αφού πρώτα τo πλύνουμε πάρα πολύ καλά– σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Αλατίζουμε και φέρνουμε σε βράση, με μπόλικο νερό. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 45 λεπτά.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Στο ενδιάμεσο, τοποθετούμε τα κρεμμυδάκια και το τζίντζερ σε ένα τηγάνι και τα τσιγαρίζουμε όσο περισσότερο γίνεται.
- Όταν το κοτόπουλο κρυώσει εντελώς, διαχωρίζουμε το κρέας από τα κόκαλα, τα οποία βάζουμε με το ζωμό τους σε μία κατσαρόλα. Βράζουμε για περίπου 4 ώρες (αρκούν και 3, αλλά καλύτερα να μείνουν λίγο παραπάνω).
- Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, μεταφέρουμε το ζωμό από τα κόκαλα σε μπολ σερβιρίσματος όπου ήδη έχουν μπει τα noodles. Προσθέτουμε τη fish sauce και κομμάτια κοτόπουλου.
- Το πιάτο ολοκληρώνεται με τον κόλιανδρο, τις πιπεριές jalapeños και φρέσκο κρεμμυδάκι 2 οι ποσότητες προσαρμόζονται αναλόγως προτιμήσεων.
- Ένα μίγμα που θα λειτουργήσει ως έξτρα σάλτσα αποτελείται από σάλτσα sriracha, χυμό lime, μαύρο πιπέρι και fish sauce. Δεν πρέπει να προστεθεί απευθείας στο ζωμό, αλλά κυρίως στο κοτόπουλο και τα noodles.
Tips
- Στο πρώτο βήμα μπορεί να προστεθεί στο κρέας και τα κόκαλα γλουταμινικό μονονάτριο (ή αλλιώς MSG). Είναι ένα προϊόν ζύμωσης από φυσικά υλικά και χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια από εστιατόρια και εταιρείες τροφίμων ως βελτιωτικό γεύσης και αρωματισμού. Δίνει μία umami αίσθηση στο φαγητό, όμως η επιστημονική κοινότητα είναι ακόμη διχασμένη όσον αφορά τη χρήση του.
- Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μπαχαρικά και επιπλέον μυρωδικά.