Μια νέα σελίδα αρχίζει να γράφεται στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα μεταμορφωθεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο δίνοντας στέγη και στο πολυαναμενόμενο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.
Ο χώρος μνήμης πρόκειται να δημιουργηθεί στο κτήριο Β4, το οποίο θα είναι το κεντρικό.
Όμως το επόμενο διάστημα δρομολογείται η εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση και του κτηρίου Δ, που θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος εγκαταστάσεων του μουσείου.
Το «Δ» ανήκει στην αρχική κατασκευαστική φάση του πρώην στρατοπέδου και δεν έχει μεμονωμένα χαρακτηριστεί ως μνημείο. Βρίσκεται, ωστόσο, εντός του χαρακτηρισμένου ως ιστορικού τόπου, είναι διώροφο, με εμβαδόν 700 τετραγωνικά μέτρα περίπου.
Μιας και είναι σε κακή κατάσταση διατήρησης, η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε στην τελευταία της συνεδρίαση το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου εκπόνησης των μελετών ωρίμανσης για την αποκατάσταση και επανάχρηση. Οι φορείς που θα συμμετέχουν στη συνεργασία είναι ο Δήμος Παύλου Μελά, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΜΑΘ ΑΕ – ΑΟΤΑ) και η Περιφέρεια.
Από τα 250 στρέμματα στα οποία εκτείνεται το πρώην στρατόπεδο, το οποίο το 2017 παραχωρήθηκε από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας στην τοπική αυτοδιοίκηση για 99 χρόνια, μεγάλο τμήμα αποτελεί χαρακτηρισμένο ιστορικό τόπο, αφού ταυτίζεται με την αρχική εγκατάσταση των οθωμανικών στρατώνων πυροβολικού και ιππικού, το 1895.
Επιπλέον, όπως έχουν αποκαλύψει οι έως σήμερα ιστορικές έρευνες, εκεί ήταν τόπος συγκέντρωσης, εκτοπισμών και εξοντώσεων κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής.