Ποιος είπε ότι η νηστεία πρέπει να είναι… βαρετή ή ότι οι πατάτες δεν μπορούν να κάνουν την έκπληξη;
Με φύλλο και μυρωδικά γίνονται θαύματα και έτσι δημιουργείται μία στριφτή πατατόπιτα εύκολη και νηστίσιμη, ιδανική και για όσους ακολουθούν vegan διατροφή.
Οι «Μαγειρικοί διάλογοι» δίνουν τη συνταγή:
1 ½ κ. πατάτες καθαρισμένες και βρασμένες |
12 φύλλα κρούστας (ή παραδοσιακό) |
1 κρεμμύδι |
1 πράσο |
2 πιπεριές πράσινες |
2 φρέσκα κρεμμυδάκια |
½ ματσάκι άνηθο |
½ ματσάκι μαϊντανό |
1 κ.σ. θυμάρι αποξηραμένο |
1 κ.σ. πιπέρι μαύρο |
2 κ.σ. αλάτι |
1 κούπα ελαιόλαδο |
50 γρ. σουσάμι |
-
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τις πιπεριές. Όλα είναι κομμένα σε λεπτές φέτες.
- Έπειτα ρίχνουμε τα μπαχαρικά και τις βρασμένες πατάτες και μαγειρεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα μυρωδικά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
- Σε κάθε φύλλο ραντίζουμε με ελαιόλαδο, βάζουμε λίγη από τη γέμιση και τυλίγουμε σε φλογέρα. Τοποθετούμε στο ταψί έτσι ώστε να σχηματιστούν ομόκεντροι κύκλοι.
- Μόλις γεμίσει το ταψί, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, με λίγο νερό και το σουσάμι.
- Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180ºC για 50 λεπτά.
Σάββας Καρίπογλου