Πιο… ποιοτικά αντισώματα, ικανά να προστατεύσουν καλύτερα απέναντι στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, φαίνεται ότι έχουν όσοι αρρώστησαν από Covid-19 και παράλληλα έχουν κάνει το εμβόλιο. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγήθηκαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCLA), την ώρα που η πιο μεταδοτική Όμικρον φαίνεται να κυριαρχεί παγκοσμίως.
«Δεν είναι όλα τα αντισώματα ίδια» σημειώνεται στη μελέτη της ομάδας υπό τον ανοσολόγο δρ Ότο Γιανγκ. Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό mBio της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.
Δίνοντας ένα παράδειγμα οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο οργανισμός όσων νόσησαν στην αρχή της πανδημίας και ανέπτυξαν αντισώματα στη συνέχεια, ή όσων έκαναν προ μηνών κάποιο εμβόλιο, μπορεί σήμερα να μην είναι ικανός να αποτρέψει μία λοίμωξη από ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού.
Όσοι, όμως, έχουν «υβριδική» ανοσία, επειδή στο παρελθόν και νόσησαν και εμβολιάστηκαν, συγκριτικά βρίσκονται σε καλύτερη θέση.
«Όχι μόνο η ποσότητα των αντισωμάτων αλλά και η ποιότητά τους μπορεί να βελτιωθεί με το πέρασμα του χρόνου», δήλωσε ο δρ Γιανγκ. Όπως ανέφερε, καθώς η πανδημία εξελίσσεται και νέες παραλλαγές του κορονοϊού αναδύονται τα αντισώματα που έχει κάποιος από παλαιότερη λοίμωξη ίσως να μην τον προστατεύουν επαρκώς.
Για να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα οι μελετητές ανέλυσαν δείγματα αίματος. «Είχαμε προβλέψει ότι τα αντισώματα θα συνέχιζαν να εξελίσσονται και να γίνονται καλύτερα μετά από πολλαπλές εκθέσεις στον ιό, αλλά δεν περιμέναμε αυτό να συμβεί τόσο γρήγορα«, τόνισε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.