Την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση μετά την εκλογή της ΝΔ στην κυβέρνηση, το 2019, θα έχουν σήμερα στο Σότσι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται όλες οι διμερείς σχέσεις, σε πολιτική, εμπόριο, οικονομία και πολιτισμό, αλλά και σε ανθρωπιστικό επίπεδο.
Το 2021, άλλωστε, είναι έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας, ενώ το ραντεβού πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη γεωπολιτική και ενεργειακή συγκυρία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, λένε οι ίδιες πηγές, αναμένεται να θέσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της Λιβύης, αλλά και αυτό της πανδημίας.
Μάλιστα, οι δύο ηγέτες αναμένεται να υιοθετήσουν κοινό πρόγραμμα δράσης για τα έτη 2022-2024, με το οποίο θα προσδιορίζονται οι βασικοί άξονες της διμερούς συνεργασίας.
Τι περιμένει η ελληνική πλευρά
Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζουν εμμέσως ότι η Ελλάδα περιμένει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να παραμείνει στη θέση που έχει ήδη πάρει σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό.
Η Ρωσία, αναφέρουν, έχει επανειλημμένα διαμηνύσει την προσήλωση της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ έχει στηρίξει μία λύση για την Κύπρο βασισμένη στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις.
Επιπλέον, η ελληνική πλευρά περιμένει ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, στο πλαίσιο και των όσων συζητήθηκαν στη συνάντηση του περασμένου Ιανουαρίου ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, στο Μέγαρο Μαξίμου. Τότε είχε τεθεί και το ζήτημα της επανενεργοποίησης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας.
Άλλωστε πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υπουργός Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλιεφ, οι οποίοι συμπροεδρεύουν στη Μικτή Διυπουργική Επιτροπή, υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας που περιλαμβάνει σειρά συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, του πολιτισμού, της φορολογικής συνεργασίας κ.ά.