Αλαβερντί. Αυτό το όνομα θα πρέπει να αναζητήσει κάποιος στο χάρτη της Αρμενίας αν θέλει να εντοπίσει μια ελληνοποντιακή… αποικία, στην οποία ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι προσπαθούν να διατηρήσουν την ελληνική γλώσσα. Αιχμή του δόρατος (και πραγματικό καμάρι της Ελληνικής Κοινότητας Αρμενίας) είναι η μαθητική χορωδία του Αλαβερντί, που σήμερα αποτελείται από δώδεκα κορίτσια και τρία αγόρια.
Η κωμόπολη και τα γύρω χωριά ιδρύθηκαν από Πόντιους μεταλλωρύχους της Αργυρούπολης, οι οποίοι στα τέλη του 18ου αιώνα μεταφέρθηκαν στην περιοχή με τις οικογένειές τους.
Ο σκηνοθέτης Χριστόφορος Τριανταφύλλοφ μιλώντας πριν από χρόνια στη Χριστίνα Χαφουσίδου είχε τονίσει ότι οι Πόντιοι μεταλλωρύχοι κλήθηκαν από τον βασιλιά της Άνω Γεωργίας (το Αλαβερντί βρίσκεται στα σύνορα με τη Γεωργία, στην περιφέρεια Λόρι) επειδή είχαν τη φήμη ότι ήξεραν πώς να εντοπίζουν κοιτάσματα.
Για τη χορωδία αυτού του χωριού με την ελληνική καρδιά, λοιπόν, το αρμενικό υπουργείο Παιδείας, Επιστημών, Πολιτισμού και Αθλητισμού ενέκρινε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την κατασκευή γυναικείων και ανδρικών ποντιακών φορεσιών, που θα «συμβάλουν στη διατήρηση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στην Αρμενία».
Η ελληνική κοινότητα απευθύνθηκε σε ειδικούς και μαζί έλαβαν την απόφαση να ραφτούν σε πιο έντονα χρώματα. Οι φορεσιές θα χρησιμοποιηθούν στις παραστάσεις που θα δώσει η χορωδία υπό τη διεύθυνση της Γκοχάρ Αβλαστίμοβα.
«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να συνειδητοποιήσουμε ότι σε αυτήν την οικονομικά δύσκολη κατάσταση για το κράτος μας μας δόθηκε η ευκαιρία, ως εθνική μειονότητα που ζει στην Αρμενία, να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που στοχεύει στη διατήρηση του πολιτισμού μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Κοινότητας Αρμενίας.