«Απίθανη» θεωρεί η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου την απαισιόδοξη εκδοχή για τη νέα παραλλαγή Όμικρον, τονίζοντας ότι τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της Covid-19 μπορούν να την αντιμετωπίσουν.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, εξήγησε ότι ακόμα και αν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο και γυρίσουμε πίσω στον Μάρτιο του 2020, υπάρχει η τεχνολογία των εμβολίων και μέσα σε 90-100 μέρες οι φαρμακοβιομηχανίες μπορούν να δώσουν νέα σκευάσματα, πιο αποτελεσματικά.
«Στη περίπτωση αυτή όμως, ανάλογα με τη διασπορά του ιού στη κοινότητα και τις αντοχές των συστημάτων υγείας, θα χρειαστεί να αποφασιστούν επιπλέον μέτρα», πρόσθεσε.
Η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εκτίμησε πάντως ότι τα εμβόλια που γίνονται σήμερα συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θανάτου, ωστόσο η εκτίμηση αυτή αναμένεται να γίνει βεβαιότητα σε λίγες εβδομάδες από σήμερα.
Πάντως, τα πρώτα δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει σαν αποτέλεσμα πιο ήπια νόσηση σε σχέση με τη Δέλτα, είναι όμως πολύ μεταδοτική. «Χρειαζόμαστε περισσότερα κλινικά δεδομένα προτού βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Η αισιοδοξία μας επίσης πηγάζει από τις γνώσεις της εξελικτικής ιολογίας, σύμφωνα με τις οποίες, επειδή ο ιός θέλει να συνεχίσει να διασπείρεται, προτιμά να αφήνει τους “ασθενείς” να επιβιώνουν ώστε να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους», εξήγησε.
Επανέλαβε ότι ο καθολικός εμβολιασμός παραμένει ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι πιθανότητες να αναδυθούν νέες σημαντικές μεταλλάξεις, και τόνισε ότι με βάση τις προβλέψεις του ECDC η «Όμικρον» θα επικρατήσει στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες.
Ωστόσο, παρά το αισιόδοξο σενάριο της ήπιας νόσησης και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων που ήδη υπάρχουν, η αρχική υπόθεση που πρέπει να επαληθευτεί είναι ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες επαναλοίμωξης, ίσως και τριπλάσιες. «Και αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς συνεπάγεται έκρηξη νέων κρουσμάτων λόγω μείωσης του τείχους ανοσίας», υποστήριξε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Γι’ αυτό πρόσθεσε ότι εάν υπάρξει επιβεβαίωση του συγκεκριμένου δεδομένου, όλοι όσοι νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν, καθώς θεωρούν τους εαυτούς τους προστατευμένους από τη φυσική ανοσία, θα πρέπει «να τρέξουν να κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο».
Τέλος, σχολιάζοντας το κλίμα υπεραισιοδοξίας ότι η πανδημία τελειώνει μετά τον εμβολιασμό, είπε: «Είχαμε την ατυχία η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας παγκοσμίως να συμπέσει χρονικά με την ανάδυση της παραλλαγής Δέλτα, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων εν μέσω καλοκαιριού».
Πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη για το μέλλον είναι παρακινδυνευμένη, αλλά υποστήριξε πως «σε περιοχές και κοινωνίες όπου σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε σημαντικές επιδημικές εξάρσεις».