Την προσφορά της χώρας μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι υπογράμμισε στην ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.
«Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα η Ευρώπη και κόσμος όλος θα ήταν λιγότερο σοφοί, χαρούμενοι και ευτυχείς» τόνισε.
Υπενθύμισε μάλιστα ότι «από εδώ πέρασαν οι δρόμοι του Ευαγγελίου, το οποίο γράφτηκε στα ελληνικά, την αθάνατη γλώσσα της ανθρώπινης σοφίας που έγινε φωνή της θείας σοφίας».
Περιέγραψε την Αθήνα ως λίκνο του πολιτισμού και τόνισε ότι αυτό που χρειάζονται η εποχή και η Ευρώπη μας είναι η δημιουργία ενός ακρογωνιαίου ανθρωπισμού.
Ο Πάπας προσδιόρισε ως κύρια σύγχρονα μέτωπα την πανδημία, την κλιματική αλλαγή, την κοινή αγορά και την εκτεταμένη φτώχεια, και πρότεινε για την αντιμετώπισή τους να περάσουμε με συγκεκριμένη και ενεργή συνεργασία από τη μεροληψία στη συμμετοχή.
Επιπλέον, μετέφερε με ανησυχία τη διαπίστωση ότι υπάρχουν υποχώρηση της Δημοκρατίας και σκεπτικισμός, σημειώνοντας ότι απαιτούνται προσπάθεια και υπομονή και επισημαίνοντας ότι «η θεραπεία βρίσκεται στην καλή πολιτική».
Έτσι, ζήτησε ένα δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη των ασθενέστερων τάξεων και στην κοινωνική δικαιοσύνη.
Πρότεινε στη διεθνή κοινότητα να διανοίξει δρόμους ειρήνης μέσω μιας πολυμέρειας που δεν θα ασφυκτιά από υπερβολικές εθνικιστικές διεκδικήσεις, και ζήτησε να τεθούν οι κοινές ανάγκες πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα.
«Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να ανανεώσω την εκτίμηση μου για τη δύσκολη διαδρομή που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών», υπογράμμισε.
Για το Μεταναστευτικό είπε ότι έχει ανοίξει χάσματα μεταξύ νότου και βορρά. Έκανε λόγο για ευρωπαϊκή αναβλητικότητα και πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή κοινότητα επιμένει να εμφανίζεται μπλοκαρισμένη κα ασυντόνιστη, αντί να είναι κινητήρια δύναμη αλληλεγγύης.
Προέτρεψε για ένα συνολικό κοινοτικό όραμα, ενθαρρύνοντας να δοθεί προσοχή στους πιο φτωχούς, ώστε σύμφωνα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας να είναι ευπρόσδεκτοι να προστατεύονται, να προωθούνται και να ενσωματώνονται, με πλήρη σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας, καθώς, όπως είπε, αυτό συνιστά εγγύηση για το μέλλον.
Κάνοντας αναφορά στην περιβαλλοντική κρίση, ο Πάπας εξέφρασε την ανησυχία του αλλά και την ελπίδα ότι οι δεσμεύσεις για την αντιμετώπισή της θα εφαρμοστούν σοβαρά, ενώ αναφερόμενος στην πανδημία δήλωσε ότι είναι αναγκαία η εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού.
«Αναδείχθηκε ένα αξιοσημείωτο αίσθημα αλληλεγγύης το οποίο δεν πρέπει να χαθεί όταν η καταιγίδα αργά-αργά υποχωρήσει», πρόσθεσε.
Κυρίως υποστήριξε το δικαίωμα στη φροντίδα όλων, ώστε να μην απορρίπτονται οι πιο αδύναμοι και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, για τους οποίους είπε ότι πρέπει να είναι σεβαστοί, καθώς αυτοί είναι η ένδειξη της σοφίας ενός λαού.
Ο Πάπας Φραγκίσκος στρέφοντας το βλέμμα του προς τη Μεσόγειο πρότεινε να γίνει η ελιά το σύμβολο που ενώνει διαφορετικά εδάφη που βλέπουν την ίδια θάλασσα, αλλά και το σύμβολο της αποφασιστικότητας για να αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική κρίση, όπως και πρόσκληση αλληλεγγύης, «ειδικά για εκείνους που δεν ανήκουν στους δικούς μας ανθρώπους».
Κλείνοντας την ομιλία του ευχήθηκε στην ελληνική γλώσσα: «Ο Θεός να ευλογεί την Ελλάδα».