Με σελίδα αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του από τα μουσεία της Βικτώρια, Αυστραλίας, καταλαβαίνουμε πως ο Ντένις Βαριγγός δεν ήταν ένας τυχαίος άνθρωπος. Ποιος ήταν, όμως, αυτός ο σπουδαίος Έλληνας της Αυστραλίας;
Ο Ντένις Βαριγγός ήταν γιος Ελλήνων μεταναστών της Αυστραλίας. Ο ίδιος μόλις στα 22 του χρόνια και όντας φοιτητής τότε, αποφάσισε να ενταχθεί στη Βασιλική Αυστραλιανή Πολεμική Αεροπορία, μία απόφαση που του άλλαξε και τη ζωή.
Μία ζεστή ανοιξιάτικη μέρα, τον Οκτώβριο του 1940, φόρεσε ένα καλό κοστούμι και κατευθύνθηκε στο γραφείο στρατολόγησης όπου αξιολογήθηκε ως άτομο που πληρούσε όλα τα προσόντα και έτσι εγινε δεκτός ως εκπαιδευόμενος επισκευαστής εξαρτημάτων.
Αυτό θα έπρεπε να τον είχε χαροποιήσει, αφού είχε απορριφθεί από τους ίδιους τέσσερις μήνες νωρίτερα επειδή είχαν πάρα πολλούς αιτούντες. Ο ίδιος, όμως, ήταν αποφασισμένος και έτσι ξεπέρασε αυτό το εμπόδιο κανονίζοντας συστατικές επιστολές για να αλλάξει γνώμη των αξιωματούχων.
Μετά την αρχική του εκπαίδευση μεταφέρθηκε στο νούμερο 1 σχολείο τεχνικής κατάρτισης της Μελβούρνης, για να μάθει να φτιάχνει όργανα και εξαρτήματα.
Ο Ντένις Βαριγγός έγινε δεκανέας, όταν ανέλαβε θέση διδασκαλίας σε κεντρικό τομέα της Αυστραλίας και στη συνέχεια λοχίας, τον Νοέμβριο του 1945, μερικούς μήνες μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Μετά την απόλυση του, από τα στρατιωτικά του καθήκοντα, τοποθετήθηκε στην Νο. 3 Αποθήκη Αεροσκαφών στο Άμπερλι του Κουίνσλαντ. Στη συνέχεια έγινε φαρμακευτικός χημικός στο Ρίτσμοντ.
Τα χαρακώματα
Ο ίδιος, όμως, είναι περισσότερο γνωστός από μία φωτογραφία. Αυτή η φωτογραφία, τον δείχνει το 1942 μαζί με άλλα τρία μέλη της ομάδας σκαψίματος της Βασιλικής Αεροπορίας της Αυστραλίας. Στη φωτογραφία φαίνεται να σκάβουν χαρακώματα.
Το σκάψιμο των χαρακωμάτων ήταν πολύ σημαντικό για την Αυστραλία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς ήλπιζαν ότι θα έδινε μία μορφή προστασίας εναντίον των Ιαπώνων, που τους είχαν ήδη βομβαρδίσει στη βόρεια περιοχή του Δαρβίνου. Έτσι είχαν αρχίσει να σκάβουν χαρακώματα σε όλη την Μελβούρνη.
Ήταν κατά τη διάρκεια του Πάσχα του επόμενου έτους που τραβήχτηκε η φωτογραφία με το σκάψιμο της τάφρου, πιθανότατα από έναν άλλον κατασκευαστή εξαρτημάτων, τον Τζακ Βαν Έμντεν.
Έτσι με τη δουλειά του, ο Ντένις Βαριγγός βοήθησε να προστατευτεί η Αυστραλία, σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο, κάνοντας το πολύ δύσκολο έργο, του σκαψίματος των χαρακωμάτων. Ειδικά σε μία περίοδο φόβου και αβεβαιότητας, στεκόταν εκτεθειμένος σε τυχόν βομβαρδισμούς, για να προστατέψει τους υπόλοιπους.
Βέβαια, δεν είναι η μόνη του επιτυχία αυτή, αφού έχει συμπεριληφθεί και στο Μουσείο Αθλημάτων Αυστραλίας, χάρη στη συμμετοχή του σε μια αήττητη ομάδα νέων στο κρίκετ, που κέρδισε το πρωτάθλημα της Βικτώριας το 1932.
Ο ίδιος πέθανε στις 2 Ιουλίου του 2012, στην ηλικία των 93 ετών, έχοντας ζήσει μία μακρά και γεμάτη ζωή.