Με το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» συνεργάζεται ο Δήμος Διονύσου, με σκοπό να συστήσει στους μαθητές των σχολείων της περιοχής τη ζωή των Ελλήνων στις πόλεις και τα χωριά της Μικράς Ασίας πριν από την καταστροφή και τον ξεριζωμό.
Ο λόγος για τη μουσειοσκευή «Κάποτε στη Μικρά Ασία», η οποία θα είναι διαθέσιμη για τα σχολεία από τη Δευτέρα 6 μέχρι και την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου.
Με αφορμή τις αντίστοιχες ενότητες στα μαθήματα της Γλώσσας και της Ιστορίας της ΣΤ΄ τάξης, οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσω της μελέτης του υλικού θα γνωρίσουν τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας την περίοδο της μεγάλης του ακμής. Περιλαμβάνονται χάρτες, καρτ ποστάλ, διηγήσεις, αντικείμενα, ήχοι και εικόνες που θα ζωντανέψουν στις σχολικές αίθουσες μια ολόκληρη εποχή ευημερίας και προόδου.
Οι διαδραστικές παρουσιάσεις θα γίνονται με τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Κατά τη διάρκειά τους οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να εντοπίσουν στοιχεία ιστορικής συνέχειας μιας περιοχής και την επίδρασή τους στη διαμόρφωση ενός πολιτισμού, να γνωρίσουν τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην ακμή των Ελλήνων στη Μικρά Ασία, να παρατηρήσουν πώς αποτυπώθηκε η ευημερία των ελληνικών κοινοτήτων, να διερευνήσουν τους λόγους που η Σμύρνη υπήρξε πόλη-ορόσημο, να έρθουν σε επαφή με εκφάνσεις της καθημερινότητας των Μικρασιατών εξετάζοντας τις δομές οργάνωσης της μικρασιατικής κοινωνίας, ώστε να χρησιμοποιήσουν όλα αυτά τα στοιχεία προκειμένου να δημιουργήσουν χαρακτήρες και ιστορίες.