Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι πιθανό να μεταδοθεί σε κάθε σημείο του πλανήτη, τα έξι κρούσματα του νέου στελέχους στη Σκοτία έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η διασπορά είναι πλέον ανεξέλεγκτη, καθώς κάποια από αυτά δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού σε νοτιοαφρικανική χώρα.
Η Όμικρον μονοπώλησε το συνέδριο του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών. Ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους υπενθύμισε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί την κοινή μας άμυνα.
«Αν υπάρχει ένα πράγμα που μάθαμε είναι ότι καμία περιοχή, καμία χώρα, καμία κοινότητα και κανένα άτομα δεν είναι ασφαλές, αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς», τόνισε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός εκτιμά ότι ο κίνδυνος από τη συγκεκριμένη παραλλαγή είναι υψηλός. Οι συνέπειες παραμένουν ακόμα άγνωστες και μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι ασθενών.
Πάντως, οι υγειονομικές Αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν τεθεί σε επιφυλακή. Στη Μεγάλη Βρετανία οι ενισχυτικές δόσεις θα γίνουν νωρίτερα, στο Μιλάνο η μάσκα έγινε υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους, ενώ ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του τόνισε ότι υπάρχει
Εντατικοποίηση των εμβολιασμών και ψυχραιμία συνέστησε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ωσότου οι επιστήμονες αποκρυπτογραφήσουν τα νέα δεδομένα. Πρόσθεσε πάντως, ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία από τις λοιμώξεις στη νότια Αφρική δείχνουν ότι τα συμπτώματα είναι ήπια.
«Ένα νέο στοιχείο είναι πως η μετάδοση παρατηρείται σε νέους (γενικότερα σε άτομα κάτω των 40 ετών), όπου σχεδόν το 65% είναι ανεμβολίαστοι και η μεγάλη πλειοψηφία των υπολοίπων είναι ατελώς εμβολιασμένοι», ανέφερε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος.
Την ίδια ώρα, Pfizer, Moderna και Johnson έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται πάνω σε ένα νέο εμβόλιο ειδικά για την Όμικρον.