Σε μια αγροτική περιοχή της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης υπάρχει μια πόλη, της οποίας οι κάτοικοι μιλούν ελληνικά, πολλοί εξ’ αυτών με χαρακτηριστική βορειοελλαδίτικη προφορά.
Σε βίντεο του Greek Reporter που επισκέφτηκε την Εργίσκη (σημερινή Τσατάλτζα) διακρίνονται ελληνόφωνοι άνδρες να γεμίζουν χαρά καθώς συναντούν Έλληνες επισκέπτες στο χωριό τους. Τους νιώθουν ως συμπατριώτες τους που ζουν στην άλλη πλευρά των συνόρων.
Μιλούν με ένα περίεργο συναίσθημα νοσταλγίας για τη γη των προγόνων τους και τις ρίζες τους. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι απόγονοι ανθρώπων που συμπεριλήφθηκαν στην ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας το 1923, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Κάποιοι δεν έχουν πάει ποτέ στην Ελλάδα, αλλά αγαπούν τη γλώσσα, ίσως επειδή είναι ο συνδετικός κρίκος που έχουν με την πατρίδα των προγόνων τους.
Τραγουδούν στα ελληνικά και όσοι έχουν επισκεφτεί τον τόπο που ζούσαν οι πρόγονοί τους, μιλούν με περηφάνια για το ταξίδι στις ρίζες τους.
Η Εργίσκη πιστεύεται ότι κατοικήθηκε ήδη από το 450 π.Χ και το όνομά της προήλθε από τον Εργίσκο, γιο του Ποσειδώνα με τη νύμφη Άβα, που σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν κόρη του ποταμού Έβρου.
Η πόλη κατοικούταν καθ’ όλη την οθωμανική περίοδο και σύμφωνα με την επίσημη στατιστική Αρχή της περιόδου, το 1910 έξι στους δέκα κατοίκους της περιοχής ήταν Έλληνες. Συγκεκριμένα, ο καζάς της Εργίσκης είχε συνολικό πληθυσμό 30.165, αποτελούμενο από 16.984 Έλληνες, 13.034 μουσουλμάνους, 53 Εβραίους, 44 Αρμένιους, 40 Βούλγαρους και 10 Ρομά.
Λόγω της θέσης της μεταξύ του Μαρμαρά και του Ευξείνου Πόντου και της εγγύτητάς του με την Κωνσταντινούπολη, η πόλη έχει δει πολλές μετεγκαταστάσεις πληθυσμών, ακόμα και πριν το 1923, καθώς άνθρωποι μετακινήθηκαν από και προς την περιοχή κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πηγή; Greek Reporter