Καταθέτοντας την αισιόδοξη φύση της και το ταλέντο της να προκαλεί εύθυμη διάθεση στους γύρω της ακόμα και με μία λέξη, η Παρθενόπη Παναγιωτίδου (Τσαχουρίνα), ποντιακής καταγωγής 100% από την Κατερίνη, άρχισε από το 2018 να γράφει χιουμοριστικά κειμενάκια στην ποντιακή διάλεκτο –κυρίως με ιστορίες από την παιδική της ηλικία–, σε μια ομάδα για Πόντιους στο Facebook, την Ανεμοκαλίτσα.
Η απήχηση ήταν μεγάλη και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τής έλεγαν να μη σταματήσει να γράφει, διότι τα κείμενα ήταν πολύ αστεία και τους έκαναν να γελάνε.
Η Τσαχουρίνα (όλη η οικογένειά της έχει το ψευδώνυμό Τσαχούρ’, από τότε που ο ανοιχτόχρωμος και γαλανομάτης παππούς από την πλευρά του πατέρα της έφτασε πρόσφυγας στην Κατερίνη από το χωριό Ίσκιλι της Τοκάτης του Πόντου), ενθαρρυμένη από τη στήριξη των διαδικτυακών –και όχι μόνο– φίλων της, συνέχιζε να γράφει με μεγαλύτερη ορμή και διάθεση. Αυτό μέχρι το καλοκαίρι του 2020, όταν σκέφτηκε: «Αφού μπορώ να γράψω κάτι χιουμοριστικό, γιατί να μην μπορώ και να το πω;».
Έτσι, τοποθέτησε απέναντι της το κινητό της τηλέφωνο, «φόρεσε» το πιο ζεστό της χαμόγελο και αξιοποιώντας το υποκριτικό ταλέντο που έχει από παιδί άρχισε να σκαρώνει ολιγόλεπτα χιουμοριστικά βίντεο για διάφορα θέματα της επικαιρότητας, και όχι μόνο.
Οι συμβουλές ομορφιάς και το εμβόλιο για τον κορονοϊό
Η πρώτη ιδέα που της κατέβηκε ήταν να δημιουργήσει ένα βιντεάκι με συμβουλές ομορφιάς. «Δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είμαι εγώ. Όλοι ξέρουν ότι δεν έχω μεγάλη σχέση με την ομορφιά και τη μόδα και αποφάσισα να κάνω έναν κόντρα ρόλο. Να δείξω πώς φουσκώνουν τα χείλη και το λαιμό τους οι γυναίκες μετά από τα μπότοξ. Χάρηκα πολύ όταν είδα πόσο μεγάλη απήχηση είχε το συγκεκριμένο βιντεάκι», λέει με πλατύ χαμόγελο στο pontosnews.gr η Παρθενόπη Παναγιωτίδου.
Την πρώτη της προσπάθεια δεν τη συνόδευσε με την ποντιακή διάλεκτο. Προτίμησε η γλώσσα να είναι η νεοελληνική.
Ωστόσο, λίγο η πίεση των φίλων της, λίγο και η δική της βαθύτατη επιθυμία να προβάλει τη διάλεκτο, τα ήθη, τα έθιμα και εν γένει την παράδοση του ποντιακού ελληνισμού, την οδήγησαν στο να μιλάει στα υπόλοιπα οκτώ βιντεάκια της, από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, στην ποντιακή διάλεκτο.
«Πολλοί φίλοι μού έλεγαν να κάνω κι ένα χιουμοριστικό βιντεάκι στην ποντιακή διάλεκτο. Έτσι, στις αρχές του 2021, όταν κυκλοφόρησαν τα εμβόλια εναντίον του κορονοϊού, έκανα ένα γι’ αυτά. Το ανέβασα στο Facebook και είχε τρομερή απήχηση. Είχε 140.000 προβολές. Στη συνέχεια είδα ότι μιμήθηκαν κι άλλοι την ιδέα μου και αποφάσισα να βάζω τα βιντεάκια μου στο YouTube, ώστε να αποδεικνύεται ότι πρόκειται για δική μου έμπνευση και εκτέλεση. Χαίρομαι πάρα πολύ όταν μετά από κάθε βιντεάκι παίρνω μηνύματα που με ενθαρρύνουν να συνεχίσω. Μου δημιουργούνται πολύ ευχάριστα συναισθήματα, όταν ο κόσμος μου λέει ότι τους κάνω χαρούμενους», αναφέρει.
Η αγαπημένη της αεροσυνοδός
Όπως τονίζει η Τσαχουρίνα στο pontosnews.gr, το τελευταίο της βίντεο, στο οποίο παριστάνει μία αεροσυνοδό, είναι αυτό που θεωρεί το καλύτερο.
«Την ιδέα μου την έδωσε η Βασιλική Τσανακτσίδου, η Πόντια αεροσυνοδός από τη Νέα Υόρκη, η οποία δίνει μεγάλο αγώνα για την προώθηση του ζητήματος της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού στην Αμερική. Η γυναίκα τρέχει πολύ για τα θέματα των Ποντίων στις ΗΠΑ», προσθέτει.
Το μόνο της μη χιουμοριστικό βίντεο είναι αυτό που έφτιαξε για τη 19η Μαΐου. Όπως λέει, αν και το περιεχόμενό του δεν προσφέρει χαρά στον κόσμο, ήθελε πάρα πολύ να το γυρίσει.
Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές της ιδέες, ετοιμάζεται να γυρίσει ένα βίντεο με δύο γυναίκες που περιμένουν και συζητούν στην ουρά του ΙΚΑ. Φυσικά, θα παίζει μόνο η Τσαχουρίνα.
«Είμαι άτομο που μ’ αρέσει να παρατηρώ τους ανθρώπους. Ακόμα και όταν περιμένω σε μία ουρά εστιάζω στη συμπεριφορά τους. Βλέπω αν είναι αναιδείς, ευγενικοί, ομιλητικοί και τα λοιπά. Και μία λέξη να ακούσω, μπορεί να μου δημιουργηθεί μια ιδέα. Δε θέλω να κάνω τετριμμένα πράγματα. Θέλω να γυρίζω βίντεο μόνο όταν έχω κάποια καλή ιδέα. Στην αρχή γύριζα ένα σχεδόν κάθε 15 μέρες. Πλέον σπανιότερα και μόνο όταν η ιδέα μου είναι ενδιαφέρουσα. Νομίζω ότι γενικά είμαι ευχάριστο άτομο, τουλάχιστον αυτό μου λένε οι άλλοι. Προσπαθώ να βλέπω τη ζωή με χιούμορ και αισιοδοξία. Δεν φοβάμαι να διακωμωδώ τις δύσκολες στιγμές. Αυτό που θέλω, είναι να διασκεδάζω εγώ και να δίνω χαρά στους φίλους μου, ακόμα και σε άτομα που δεν γνωρίζω», εξηγεί.
«Με στενοχωρεί που δεν κράτησα τα ακούσματα από τους παππούδες»
Στην Κατερίνη γεννήθηκε και μεγάλωσε η 55χρονη σήμερα Παρθενόπη Παναγιωτίδου (Τσαχουρίνα), μητέρα δύο παιδιών (26 ετών είναι ο γιος της και 24 η κόρη της), αλλά αναγκάστηκε να κατοικήσει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας εξαιτίας της εργασίας του πρώην συζύγου της.
Η καταγωγή της από την πλευρά της μητέρας της είναι από την Τραπεζούντα και την Ορντού (Κοτύωρα) και από την πλευρά του πατέρα της από το Ίσκιλι της Τοκάτης. «Μεγάλωσα με τους γονείς του πατέρα μου και από αυτούς έχω τα λίγα ακούσματα που κράτησα από τον Πόντο. Άκουσα πολλές ιστορίες, ιδίως μέχρι το 1992 που πέθανε η γιαγιά μου και στο σπίτι μας μιλούσαν μόνο ποντιακά μεταξύ τους, αλλά και με συγγενείς ή με γείτονες. Ωστόσο, λόγω ηλικίας δεν… ψαχνόμουν με τα ποντιακά και δεν κράτησα πολλές ιστορίες. Αυτό είναι κάτι που με στενοχωρεί αφάνταστα», αναφέρει.
Όμως, μία από τις ιστορίες που θυμάται από τις διηγήσεις είναι όταν έμεινε ορφανή η γιαγιά της. «Έχασε τη μητέρα της κατά την εξορία. Πέθανε ενώ περπατούσε και η αδελφή της, η θεία της γιαγιάς μου, της σκέπασε το πρόσωπο. Η θεία της πήρε τη γιαγιά μου και τα αδέλφια της, όμως επειδή δεν μπορούσε να τα μεγαλώσει έβαλε τον αδελφό της γιαγιάς μου σε ορφανοτροφείο. Δεν τον βρήκε ποτέ από τότε, αν και τον έψαξε και αυτός ήταν ο μεγάλος καημός της γιαγιάς μου. Κάθε μέρα στη 1:00 το μεσημέρι άκουγε στο ραδιόφωνο τις αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού. Δυστυχώς, τότε δεν είχα το μυαλό να ρωτήσω», περιγράφει.
Η Τσαχουρίνα σπούδασε Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. «Αυτές οι σπουδές ήταν πολύ… σοβαρές για εμένα και δεν τις ακολούθησα επαγγελματικά. Το όνειρό μου ήταν να γίνω δασκάλα ή καθηγήτρια αγγλικών. Πήρα το proficiency και δούλεψα ως καθηγήτρια. Τα τελευταία δέκα χρόνια είμαι υπάλληλος σε φαρμακείο της Κατερίνης».
Τα θεατρικά και το Κόκκινο Ποτάμι
Το 2009 επέστρεψε στην Κατερίνη και γράφτηκε στην Ένωση Ποντίων Πιερίας, προκειμένου να χορεύει ποντιακούς χορούς, αλλά γρήγορα την απορρόφησε το θεατρικό τμήμα της.
Ίσως να «μίλησε» η φλέβα από την πλευρά της μητέρας της, αφού ο παππούς της είχε γράψει θεατρικό έργο.
Το θεατρικό τμήμα της Ένωσης, με συμμετοχή και της Παρθενόπης, το 2010 αποπειράθηκε να ανεβάσει τη Λυσιστράτη, προσπάθεια που όμως δεν στέφθηκε με επιτυχία. «Το 2012 δημιουργήθηκε μια καινούργια θεατρική ομάδα, και το 2016 υπό τις οδηγίες του Χάρη Αμανατίδη καταφέραμε να ανεβάσουμε τελικά τη Λυσιστράτη και μάλιστα υπήρξε μεγάλη επιτυχία. Στη συνέχεια ανεβάσαμε και άλλα έργα. Ταυτόχρονα συμμετείχα και στην Ποντιακή Θεατρική Σκηνή, για τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, με την Ένωση Ποντίων Πιερίας έλαβα μέρος και στα γυρίσματα της σειράς Το κόκκινο ποτάμι», λέει.
Αυτό που «καίει» την ψυχή της Τσαχουρίνας είναι να μεταλαμπαδεύσει την ποντιακή διάλεκτο, τα ήθη, τα έθιμα και εν γένει την ποντιακή παράδοση στις νεότερες γενιές, πρωτίστως στα παιδιά και στα εγγόνια της.
«Όταν ήμουν μικρή μέσα στο σπίτι εγώ δεν μιλούσα ποντιακά, αλλά καταλάβαινα τα πάντα και μπορούσα αν ήθελα να μιλήσω και να διαβάσω. Η δασκάλα μας μάς είχε συμβουλεύσει να πούμε στους γονείς μας να μην μας μιλούν με διαλέκτους. Αλλά και οι παππούδες μου, για να μην διαχωρίζονται, εκτός του σπιτιού δεν μιλούσαν ποντιακά. Αυτό όμως ήταν πολύ κακό. Είχα πάντα τα ποντιακά στο πίσω μέρος του μυαλού μου και με το θέατρο, μόλις διάβασα το πρώτο σενάριο, όλα επανήλθαν.
»Με λυπεί πολύ που η διάλεκτός μας πάει να χαθεί. Θα ήθελα να διατηρηθεί ζωντανή, αλλά το θεωρώ δύσκολο. Τα παιδιά μου καταλαβαίνουν ποντιακά, αλλά προτιμούν να μην μιλάνε. Προσπαθώ εγώ να τους μιλάω στα ποντιακά και ό,τι τους μείνει. Προσπαθώ, όσο γίνεται, να διατηρώ μνήμες από τον Πόντο», τονίζει η Παρθενόπη Παναγιωτίδου.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης