Στις 25 Νοεμβρίου 1942 ανατινάχθηκε η γέφυρα του Γοργοποτάμου, στο πρώτο μεγάλο σαμποτάζ στα μετόπισθεν του Άξονα και ένα από τα μεγαλύτερα που σημειώθηκαν από τους θύλακες αντίστασης στις φασιστικές και ναζιστικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη.
Η μάχη του Γοργοποτάμου (ή επιχείρηση Χάρλινγκ κατά τους Βρετανούς) ήταν μια προσπάθεια των Συμμάχων να αποκόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των Γερμανών από την Ελλάδα προς την Αίγυπτο.
Για το σκοπό αυτό, οι Βρετανοί αποφάσισαν να στείλουν μια ομάδα σαμποτέρ για να κόψει τη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη και να συνεργαστούν με τις δύο μεγαλύτερες αντάρτικες ομάδες στην Ελλάδα, τον ΕΛΑΣ υπό τον Άρη Βελουχιώτη και τον ΕΔΕΣ υπό τον Ναπολέοντα Ζέρβα.
Στρατηγικά η ανατίναξη της γέφυρας ίσως να μην είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο από άλλες σημαντικότερες επιχειρήσεις του Β’ ΠΠ (αν και διέκοψε για έξι εβδομάδες τον ανεφοδιασμό των Γερμανών στην Αφρική) διότι είχε προηγηθεί η νίκη των συμμάχων στο Ελ Αλαμέιν και έτσι η αντίστροφη μέτρηση για τον στρατηγό Ρόμελ είχε ήδη ξεκινήσει.
Ωστόσο, παραμένει πολύ σημαντική γιατί αποτελεί μοναδικό δείγμα της συνεργασίας των ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων.
Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 86 αντάρτες του ΕΛΑΣ, 52 του ΕΔΕΣ και 14 Βρετανοί κομάντος, ενώ τη φρουρά της γέφυρας συγκροτούσε ένας λόχος Ιταλών στρατιωτών, περίπου 100 άνδρες, οι οποίοι διέθεταν βαρύ οπλισμό (πολυβόλα-οπλοπολυβόλα) και ήταν καλά οχυρωμένοι στα δύο άκρα της.