Η Αγία Αικατερίνη, η μνήμη της οποίας τιμάται από την Εκκλησία στις 25 Νοεμβρίου, έζησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου επί ηγεμονίας του Ρωμαίου χριστιανομάχου Μαξιμίνου και ήταν κόρη αριστοκράτη.
Ως ένα ευφυές και φιλομαθές άτομο, είχε μελετήσει ήδη από μικρή ηλικία, τόσο την ελληνική, ρωμαϊκή και λατινική φιλολογία και φιλοσοφία, όσο και τα θέματα της χριστιανικής πίστης, στη διάδοση της οποίας είχε αφοσιωθεί.
Όταν ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε για τα όσα δίδασκε η Αγία μέσω των ιδεών και του τρόπου ζωής της, ανέθεσε σε περίφημους ρήτορες, να συζητήσουν μαζί της προκειμένου να της αποδείξουν το αβάσιμο και στρεβλό των ιδεών της, ωστόσο αυτό έφερε το αντίστροφο αποτέλεσμα με τους απεσταλμένους να ασπάζονται τον Χριστιανισμό.
Ο Μαξιμίνος εξοργίστηκε όταν έμαθε τα νέα και διέταξε να καούν οι ρήτορες ζωντανοί ενώ υπέβαλλε την Αγία Αικατερίνη σε βασανιστήρια μέχρι θανάτου.
Τα Ιερά Λείψανα της Αγίας βρίσκονται αδιάφθορα στην Ιερά Μονή Σινά. Δάκτυλος της Αγίας βρίσκεται στη Συλλογή των Ανακτόρων του Μπάκινγχαμ Λονδίνου. Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στη Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Όρους, στον ομώνυμο Ναό Ν. Λιοσίων Αττικής, στη Μονή Κύκκου Κύπρου και στη Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως.
Η Αγία Αικατερίνη θεωρείται προστάτιδα των μηχανικών καθώς αποτελούσε για την εποχή της πρότυπο σοφίας και μόρφωσης αλλά και διότι μαρτύρησε σε τροχό. Στη Γαλλία, η φιλοσοφική σχολή του Παρισιού από θαυμασμό προς την Αγία την είχε ανακήρυξε προστάτιδα της φιλοσοφίας.