Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία το νέο κλείσιμο της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο από την 1η Νοεμβρίου, καθώς πρόκειται για το πιο σημαντικό αξιοθέατο στην Τραπεζούντα και ένα από τα σημαντικότερα στην Τουρκία.
Αυτή είναι η τέταρτη φορά που το μνημείο κλείνει για εργασίες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά τους βράχους που κρίθηκαν επικίνδυνοι.
Τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι τώρα στο… επίκεντρο βρίσκεται ένας βράχος 360 τόνων πάνω από την είσοδο του μοναστικού συγκροτήματος. Αρχικά επελέγη η λύση των χαλύβδινων συρμάτων, ωστόσο στη συνέχεια αποφασίστηκε να γίνει στερέωσή του στην πλαγιά με χαλύβδινους πασσάλους 16 μέτρων.
Η Παναγία Σουμελά έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2015. Στις 25 Μαΐου 2019 άνοιξε μέχρι την πρώτη αυλή, στις 28 Ιουλίου 2020 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας έκοψε την… κορδέλα στο 65% του έργου, και την 1η Ιουλίου 2021 έγιναν ξανά τα εγκαίνια με μια μεγάλη συναυλία.
O πρώην λέκτορας στο Πολυτεχνείο του Εύξεινου Πόντου, μηχανικός γεωλόγος, δρ Οσμάν Μπεκτάς θεωρεί ότι έχει εκπονηθεί λάθος σχέδιο. Ενώ, όπως είπε, στόχος είναι να θωρακιστεί το μνημείο και να γίνει πιο ασφαλές για τους επισκέπτες (χωρίς βέβαια τόσα χρόνια να έχει αναφερθεί κάποιο ατύχημα ή τραυματισμός), όμως δεν υπήρχε λόγος να γίνει ανατίναξη βράχων.
Αυτό που εξήγησε είναι ότι πάνω από το μοναστικό συγκρότημα υπάρχουν τρία βαθιά «κατάγματα» σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, τα οποία θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν σε περιοχές και να εφαρμοστούν οι κατάλληλες μέθοδοι. Επίσης ο δρ Οσμάν Μπεκτάς επανέλαβε ότι είναι κάθετα αντίθετος στην τεχνική των ανατινάξεων, γιατί είχαν σαν αποτέλεσμα να μετακινηθούν τα ρήγματα και να γίνουν ακόμα πιο βαθιά.
Εκτίμησε δε ότι βράχοι θα συνεχίσουν να πέφτουν και ότι απλά θα έπρεπε να είχαν γίνει παντού στερεώσεις και να είχαν τοποθετηθεί πλέγματα, μια λύση λιγότερο δαπανηρή και πιο σύντομη τεχνικά. Η δική του πρόβλεψη είναι ότι το αποτέλεσμα της αποκατάστασης που γίνεται τώρα θα διαρκέσει 4-5 χρόνια.