Στη Γερουσία των ΗΠΑ βρίσκεται το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα, το οποίο κατατέθηκε τον Ιούνιο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ και περιλαμβάνεται ως τροπολογία στον αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό.
Εάν ο προϋπολογισμός περάσει ως έχει, τότε η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας θα γίνει αυτομάτως νόμος του κράτους, μετά την εβδομάδα των Ευχαριστιών, και αφού υπάρξει διαβούλευση μεταξύ Βουλής και Γερουσίας για τη σύνταξη ενός ενιαίου κειμένου.
Πρόκειται για… νίκη του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, καθώς σε περίπτωση που το νομοσχέδιο δεν έμπαινε στο συγκεκριμένο νομοθέτημα θα έπρεπε να ακολουθηθεί μια πολύ πιο χρονοβόρα διαδικασία. Σε αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν και οι συστηματικές προσπάθειες του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), το οποίο πραγματοποίησε πρόσφατα εκστρατεία ενημέρωσης μελών του Κογκρέσου.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Το κείμενο πατάει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας, αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ένοπλών Δυνάμεων.
Μεταξύ άλλων εκφράζεται στήριξη στο σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, ΗΠΑ) και ζητείται η επέκτασή του και σε άλλους τομείς συνεργασίας.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Ουάσινγκτον, το Κογκρέσο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τον ρωσικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη στο European Recapitalization Incentive Program, που σημαίνει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων την περίοδο 2022-2026.
Επιπλέον, ζητείται η έγκριση για την πώληση των μαχητικών F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία προτού επιβληθούν οι κυρώσεις για τους S-400, και παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη για την παροχή στην Ελλάδα δανείων που θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.
Ακόμα, στο σχέδιο νόμου γίνεται λόγος για «ευκαιρίες συμπαραγωγής με το ελληνικό ναυτικό», τονίζεται ότι η συνεργασία σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελής (ζητούνται μάλιστα κονδύλια για έργα υποδομής στη βάση της Σούδας), υποστηρίζονται οι κοινές ασκήσεις με την Κύπρο και το Ισραήλ, και προτείνεται εκ νέου η ίδρυση του Κέντρου Ενέργειας Ηνωμένων Πολιτειών – Ανατολικής Μεσογείου.