Η φιλοσοφία της αγιορείτικης κουζίνας έχει στον πυρήνα της τη δημιουργικότητα μέσω της ταπεινότητας των πρώτων υλών, πάντα στα βήματα της παράδοσής μας. Θα ήθελα λοιπόν να αφιερώσω αυτή την συνταγή στον κύριο εκφραστή της κουζίνας του Αγίου Όρους, γέροντα Επιφάνιο Μυλοποταμινό, ο οποίος κοιμήθηκε πριν από έναν χρόνο και υπήρξε πρότυπο για όλους τους μάγειρες της Ελλάδας.
Έτσι οι «Μαγειρικοί διάλογοι» σήμερα μαγειρεύουν νηστίσιμη ρεβιδάθα σε αγιορείτικο ύφος:
500 γρ. ρεβίθια |
1 μεγάλο πράσο |
4 μεσαία κρεμμύδια |
3 σκελίδες σκόρδο |
½ κιλό χόρτα της αρεσκείας σας |
½ κούπα χυμό λεμονιού |
½ κούπα ελαιόλαδο |
Νερό ή ζωμό (περίπου 3 λίτρα) |
2 κ.σ. αποξηραμένο δεντρολίβανο |
2½ κ.σ. αλάτι |
1 κ.σ. πιπέρι μαύρο |
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά |
-
- Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το βράδυ. Τα βράζουμε και τα σουρώνουμε.
- Τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα πράσα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια.
- Έπειτα ρίχνουμε τα μπαχαρικά και τα ρεβίθια.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά τα χόρτα μέχρι να μαραθούν.
- Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε νερό ή ζωμό μέχρι να καλυφθούν τα ρεβίθια.
- Σιγοβράζουμε με καπάκι για 1 ώρα, ή τα βάζουμε 1,5 ώρα σε γάστρα στο φούρνο, στους 150°C σε αντιστάσεις.
Σάββας Καρίπογλου