Αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έθεσε ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν πρόκειται για… φωτοβολίδα, μιας και η Ελλάδα θα επιμείνει μεθοδικά ώστε να χτιστούν τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη.
«Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις» συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως είναι πρωτίστως αξιακό και πολιτικό, και όχι κατά βάση μόνο νομικό.
«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε τον σκοπό μας» έσπευσε να διαβεβαιώσει, προσθέτοντας πως πλέον έχει έρθει η ώρα για την ικανοποίηση του «δίκαιου ελληνικού αιτήματος και την αποκατάσταση του μνημείου στην ολότητά του, στο Μουσείο της Ακρόπολης».
Πάντως, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε στον Guardian πως η επιστροφή των Γλυπτών είναι αποκλειστικά υπόθεση του Βρετανικού Μουσείου. «Είναι ανεξάρτητο, ορθώς, από πολιτικές παρεμβάσεις. Οποιαδήποτε απόφαση σε σχέση με τις συλλογές λαμβάνεται από τους διαχειριστές του μουσείου και οποιαδήποτε ερώτηση για την τοποθεσία των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι δική τους υπόθεση», ανέφερε.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργότερα από το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο σημειώνεται ότι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις.
Επί τάπητος οι διμερείς σχέσεις και η Τουρκία
Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν ακόμα ότι στη συνάντηση Τζόνσον-Μητσοτάκη συζητήθηκε το σύνολο των διμερών σχέσεων, καθώς και οι προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών.
Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατήγγειλε στον Βρετανό ομόλογό του τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, «που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο».
Σχετικά με το Κυπριακό, έκανε λόγο για αδιαλλαξία και επιθετικότητα από την πλευρά της Άγκυρας, «με παράνομες, προκλητικές ενέργειες και απειλές στα Βαρώσια και τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας».