Τα αποτελέσματα της διεθνούς ερευνητικής προσπάθειας για την ανεύρεση νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση της Covid-19 συνοψίζουν οι Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής αναφέρονται ιδιαιτέρως στα μονοκλωνικά αντισώματα και στα αντιικά φάρμακα.
Όπως τονίζουν, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα ενδείκνυνται για μη νοσηλευόμενους ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με διάγνωση Covid-19 ήπιας προς μέτριας βαρύτητας, και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και επιπλοκές.
Η χορήγηση θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατό πιο άμεσα μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση και σίγουρα σε λιγότερο από 10 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Έως σήμερα τέσσερα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν θετική γνωμοδότηση για χρήση σε επείγουσα βάση, καθότι βρίσκονται ακόμα υπό αξιολόγηση για να λάβουν πλήρη αδειοδότηση κυκλοφορίας. Πάντως, η χρήση τους στο πλαίσιο κλινικών πρωτοκόλλων οδήγησε σε μείωση των νοσηλειών και των θανάτων, καθώς και σε γρηγορότερη μείωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο.
Σε ό,τι αφορά στα αντιικά φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα, κλινική μελέτη έδειξε ότι μη νοσηλευόμενοι ασθενείς με συνοδά νοσήματα και διάγνωση Covid-19 ήπιας προς μέτριας σοβαρότητας που έλαβαν μολνουπιραβίρη είχαν σχεδόν 50% μειωμένη πιθανότητα να νοσηλευτούν ή να καταλήξουν.
Η μολνουπιραβίρη έχει λάβει έγκριση για χορήγηση στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκκρεμεί η σχετική απόφαση των ρυθμιστικών Αρχών σε Ευρώπη και Αμερική.
Επιπλέον, το αντιικό ρινοναβίρη χορηγείται από το στόμα σε μορφή χαπιού έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας κατά 89% συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς υψηλού κινδύνου με Covid-19.
Πάντως, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζουν να εκτιμούν ότι παρά τις νέες εξελίξεις, το εμβόλιο παραμένει ο καλύτερος τρόπος για την ανάσχεση της πανδημίας.