Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, αντιτίθεται στην πρόταση της Τουρκίας να αγοράσει F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού, ζητώντας πρώτα βήματα προόδου στα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και όταν ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ απειλεί να εμβαθύνει τους δεσμούς του με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.
«Προσωπικά δεν υποστηρικτής της πώλησης F-16 στην Τουρκία», είπε ο γερουσιαστής στο περιοδικό Air Force κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην βάση McGuire-Dix-Lakehurst.
«Στην πραγματικότητα έχω μόνο ένα πρόβλημα», είπε. «Αυτή δεν είναι η Τουρκία που φιλοδοξούμε να βλέπουμε, δεν είναι ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ που συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο που να μας επιτρέπει να της πουλήσουμε μερικά από τα πιο εξελιγμένα μαχητικά».
Το ζήτημα είναι το ιστορικό παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι θέσεις της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είπε ότι η Τουρκία έχει φυλακίσει περισσότερους δικηγόρους και δημοσιογράφους «από οποιοδήποτε κράτος στον κόσμο». Είπε επίσης ότι η Άγκυρα υποστηρίζει συνεχώς θέσεις που βλάπτουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε μέρη όπως η Λιβύη, όπου έχει παραβιάσει τις κυρώσεις για να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.
Η Τουρκία έχει επίσης απειλήσει την επιχείρηση των ΗΠΑ με τους Κούρδους του YPG στη βόρεια Συρία, αποκαλώντας την ομάδα τρομοκράτες και απωθώντας την από τα σύνορα καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να συντονιστούν με το YPG στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
«Δεν είναι η Τουρκία, είναι ο Ερντογάν», είπε ο Μενέντεζ. «Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να αλλάξει πορεία. Έχουμε υπάρξει αρκετά διαλλακτικοί μαζί του»
Ο Δημοκρατικός του Νιου Τζέρσεϊ έχει τη δύναμη να αναστείλει τις πωλήσεις εξοπλισμών σε άλλες χώρες και να εμποδίσει την επίσημη ψήφισή τους από το Κογκρέσο. Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, έχει δηλώσει δημόσια ότι είναι διατεθειμένος να πάει στη Ρωσία για νέα αεροσκάφη, εάν οι ΗΠΑ καθυστερήσουν.
Η απειλή δεν συγκίνησε τον γερουσιαστή, που είπε κατηγορηματικά «Δεν με ανησυχεί το να πάνε κάπου αλλού», είπε. Αν το κάνουν, τότε ξέρετε, η διαλειτουργικότητα στο ΝΑΤΟ μειώνεται δραματικά και η Τουρκία δυσχεραίνει περαιτέρω τη θέση της».
Η αποδοχή του letter of request για τα F-16 θα βοηθήσει την Τουρκία να εκσυγχρονίσει τον γηρασμένο στόλο των μαχητικών της.
Τον Οκτώβριο, η Τουρκία επισημοποίησε την επιθυμία της να αγοράσει 40 F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού F-16 Viper block 70 και 80 με συνολική τιμή περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι ήθελε πίστωση για τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν ήδη καταβληθεί από την Άγκυρα για το πρόγραμμα των F-35 από το οποίο αποκλείστηκε το 2019 όταν αγόρασε τους ρωσικούς S-400.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διαφοράς σχετικά με την ακύρωση της παραγγελίας για τα F-35.