Θα ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και θα τολμήσει να κάνει το βήμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων; Αυτή είναι η νέα πρόκληση για τη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς για μία ακόμα φορά εισήχθη προς συζήτηση και ψήφιση σχέδιο νόμου ώστε να «διορθωθεί μια ιστορική αδικία», όπως σημείωσε ο εισηγητής Τιμ Λάουτον.
Ο βουλευτής των Τόρις, που ταυτόχρονα είναι και πρόεδρος διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για την Αρμενία, κάλεσε την κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών.
Στην εισήγησή του προς το Σώμα τόνισε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να σταλεί το μήνυμα ότι ένα έγκλημα που μένει ατιμώρητο είτε ενθαρρύνεται είτε υποβαθμίζεται. Υποστήριξε ακόμα ότι το να καλύπτονται οι «άβολες αλήθειες» της ιστορίας δεν είναι βάση για ισχυρές και εποικοδομητικές σχέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ προκάλεσε περαιτέρω τριγμούς στις σχέσεις με την Τουρκία, η οποία συστηματικά υποστηρίζει ότι «πρόκειται για ένα ψέμα», μιλώντας για «γεγονότα του 1915» και ισχυριζόμενη ότι δεν υπήρξε συστηματικό και μεθοδευμένο σχέδιο εκκαθάρισης, αλλά νεκροί και στα δύο στρατόπεδα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου.
Ο Τιμ Λάουτον, που ζήτησε και να οριστεί ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, δήλωσε ακόμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να μιλά για τις γενοκτονίες του 21ου αιώνα αγνοώντας αυτές του 20ού.
Ακόμα ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο νόμου έχει τη στήριξη τουλάχιστον πέντε πολιτικών πτερύγων στη Βουλή των Κοινοτήτων και ζήτησε από τους συναδέλφους του να κάνουν το χρέος τους και να στείλουν το μήνυμα ότι πρόκειται για το χειρότερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όποτε και αν διαπράχθηκε.
Η επόμενη ανάγνωση του σχεδίου νόμου θα γίνει στις 18 Μαρίου 2022.
Νομοσχέδιο και στο Ισραήλ
Έξι βουλευτές της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ κατέθεσαν νομοσχέδιο –το τρίτο από το 2018– για την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Το νομοσχέδιο υποβλήθηκε από τους βουλευτές Γιάκοβ Μάρκι, Χάιμ Μπιτόν, Μόσε Αρμπέλ, Γιούλι Έντελσταϊν, Ισραέλ Κατς και Γιόαβ Κις.