Ο Ρένος Φουντουλάκης είναι Έλληνας φιλάνθρωπος που, όταν ήρθε αντιμέτωπος με τη φτώχεια στη Ζανζιβάρη, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την εκπαίδευση για να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων.
Σε συνέντευξή του στο Greek Reporter, δίνει μια εικόνα για το σχολείο που βοήθησε να ιδρυθεί το 2020 και την εκπληκτική ιστορία για το πώς ξεκίνησαν όλα.
Αυτή τη στιγμή, το CR Hope Foundation, το οποίο συνίδρυσε ο Ρένος Φουντουλάκης, εκπαιδεύει 53 παιδιά στο Κιμζικάζι της Ζανζιβάρης.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Η αρχή έγινε τον Ιούλιο του 2016, όταν ο Ρένος Φουντουλάκης και ο αδερφός του Γιάννης επισκέφτηκαν τη Ζανζιβάρη και συγκεκριμένα ένα απομακρυσμένο χωριό, τη δεύτερη μέρα του ταξιδιού τους, που τον ενέπνευσε.
«Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που είδα τη φτώχεια, τα σπίτια φτιαγμένα από γρασίδι και φύλλα φοίνικα. Χωρίς πόρτες… ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων ζούσε εκεί, επτά ή οκτώ άτομα σε αυτή τη μικρή καλύβα. Και τους λυπήθηκα τρομερά».
«Αλλά αυτό που πραγματικά με έκανε να αναρωτηθώ ήταν, όταν τους κοιτούσα, πως είχαν αυτό το μεγάλο χαμόγελο στα πρόσωπά τους, αν και είναι τόσο φτωχοί», σχολίασε.
«Και εκείνη τη στιγμή, είπα ότι έπρεπε να κάνω κάτι για να αποδείξω ότι είμαι πολύ ευγνώμων για όσα έχω, δίνοντάς τους μια ευκαιρία στη ζωή τους», εξηγεί.
Τις επόμενες μέρες στη Ζανζιβάρη, ο ίδιος προσπάθησε να καταστρώσει ένα σχέδιο που θα βοηθούσε καλύτερα την κοινότητα που είχε επισκεφτεί. Τελικά, βρήκε την ιδέα να βοηθήσει οικονομικά δασκάλους, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια τυχαία συνάντηση με έναν ντόπιο της Τανζανίας που οδήγησε στο να γίνει πραγματικότητα το CR Hope Foundation.
Όταν επισκέφτηκε ένα κατάστημα με σουβενίρ στη Ζανζιβάρη, ο Ρένος Φουντουλάκης άνοιξε μια συζήτηση με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος Κοσιάνο Ισμαΐλι Μπίζε. Σύντομα έγινε σαφές ότι και οι δύο ήθελαν να βοηθήσουν την κοινότητα.
Ο Κοσιάνο Ισμαΐλι Μπίζε ζήτησε από τον Ρένο Φουντουλάκη να γίνει συνεργάτης του και να προσπαθήσει να πουλήσει κάποια από τα προϊόντα του στα καταστήματά του στο Ντουμπάι, όπου ζει ο Φουντουλάκης.
«Θα τα αγοράσω», είπε ο ίδιος. «Αλλά αν έχω κέρδος, θέλω να το δωρίσω σε έναν δάσκαλο. Θέλω να βρω κάποιον να εκπαιδεύσει τα παιδιά στην αγγλική γλώσσα δωρεάν για να βοηθήσει την κοινότητά σας.
«Και ο Κοσιάνο Ισμαΐλι Μπίζε εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από την ιδέα μου. Και ανέφερε ότι θα πρόσφερε και τα κέρδη του για τον ίδιο σκοπό», είπε ο Ρένος Φουντουλάκης.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως θα ήθελε. Ο Ρένος Φουντουλάκης δεν μπορούσε να πουλήσει τα προϊόντα του Κοσιάνο Ισμαΐλι Μπίζε στο Ντουμπάι επειδή δεν υπήρχε αγορά για αυτά. Ωστόσο, κράτησαν επαφή και αφού ο ίδιος ομολόγησε ότι δεν μπορούσε να πουλήσει τα δείγματα, είπε στον νέο του φίλο ότι ήταν ακόμα αποφασισμένος να βοηθήσει στην εκπαίδευση των παιδιών στη Ζανζιβάρη.
«Έχω ένα κομμάτι γης, αυτό είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο που έχω, μπορώ να το δωρίσω σε εσάς. Και μπορούμε να φτιάξουμε ένα σχολείο μαζί», είπε ο Κοσιάνο Ισμαΐλι Μπίζε.
Η απάντησή του συγκλόνισε τόσο πολύ τον Ρένο Φουντουλάκη που ένιωσε την ανάγκη να καταλάβει από πού προερχόταν η γενναιοδωρία του. Όταν ρώτησε τον Κοσιάνο Ισμαΐλι Μπίζε τι τον ενέπνευσε να δωρίσει το οικόπεδό του, ανακάλυψε ότι ο ίδιος ήταν στο παρελθόν κατάφερε να εκπαιδευτεί με παρόμοιο τρόπο, που άλλαξε τη ζωή του για πάντα.
Ο Κοσιάνο Ισμαΐλι Μπίζε
Ο Κοσιάνο Ισμαΐλι Μπίζε πουλούσε ύφασμα σε τουρίστες στην ηπειρωτική χώρα της Τανζανίας, μέχρι που είχε μια τυχαία συνάντηση με έναν Καναδό που ονομαζόταν Γουίλιαμ Φρέιζερ. Αυτός παρατήρησε πώς ο Κοσιάνο Ισμαΐλι Μμπίζε πάλευε να πουλήσει τα προϊόντα του λόγω της έλλειψης αγγλικών και με τη βοήθεια ενός διερμηνέα, πρόσφερε τη βοήθειά του.
«Στη συνέχεια, ο Γουίλιαμ Φρέιζερ προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει την εκπαίδευση του στην αγγλική γλώσσα για έξι μήνες. Επιπλέον, του έδωσε χρήματα για να ταΐσει την οικογένειά του για αυτήν την περίοδο. Ο Κοσιάνο Ισμαΐλι Μπίζε χρησιμοποίησε αυτά τα χρήματα με σύνεση: έμαθε αγγλικά μέχρι που συνάντησε ένα άλλο άτομο, το οποίο τον κάλεσε να πουλήσει δώρα στο ξενοδοχείο του στη Ζανζιβάρη», αφηγείται ο ΡένοςΦουντουλάκης.
Τελικά, ο Κοσιάνο Ισμαΐλι Μπίζε άρχισε να κερδίζει αρκετά χρήματα για να πραγματοποιήσει το όνειρό του να έχει το δικό του κατάστημα. Η τελική συνάντησή του με τον Ρένο Φουντουλάκη τον ώθησε να βοηθήσει τους ανθρώπους να μορφωθούν όπως ακριβώς είχε μπορέσει.
Η ίδρυση του CR Hope
Μετά την ίδρυση του Ιδρύματος CR Hope (που πήρε το όνομά του από τους Κοσιάνο και Ρένο), ο Έλληνας φιλάνθρωπος συνάντησε εμπόδιο όσον αφορά τη χρηματοδότηση.
«Ξεκινήσαμε να χτίζουμε το 2017. Ήταν τόσο δύσκολο γιατί κανείς δεν πίστευε σε εμάς και κανείς δεν ήθελε να μας δώσει χρήματα», αφηγείται ο Ρένος Φουντουλάκης.
Έτσι σκέφτηκε ένα σχέδιο να πάρει ομάδες ανθρώπων από το Ντουμπάι σε περιοδείες στη Ζανζιβάρη και να τους δείξει το οικόπεδο την τελευταία μέρα για να συγκεντρώσει δωρεές.
Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το μόνο πρόβλημα που έπρεπε να ξεπεράσει ο Ρένος Φουντουλάκης.
«Ταυτόχρονα, ήταν πολύ δύσκολο για μένα να κερδίσω την εμπιστοσύνη από το χωριό. Επειδή αυτοί είναι μουσουλμάνοι, και εγώ χριστιανός, και στα μάτια τους ήμουν ιεραπόστολος. Έτσι νόμιζαν ότι το πρόγραμμα σπουδών θα περιλάμβανε κάποιες ενότητες σχετικές με τους χριστιανούς. Έπρεπε να τους πείσω ότι η θρησκεία μου είναι η αγάπη και δεν έχει σημασία από πού κατάγομαι ή ποιο είναι το όνομα του Θεού μου, γιατί τελικά είμαστε ένα».
Ο Ρένος Φουντουλάκης κατάφερε τελικά να κερδίσει την εμπιστοσύνη του χωριού και να χτίσει με επιτυχία το σχολείο που ονομάστηκε Σπόροι του Φωτός (Seeds of Light)».
Το σχολείο ανοίγει
Το σχολείο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2020. Αυτή τη στιγμή διαθέτει πέντε αίθουσες διδασκαλίας καθώς και στέγαση για εθελοντές και το CR Hope Foundation εκπαιδεύει συνολικά 53 παιδιά στην αγγλική γλώσσα, δωρεάν.
O Ρένος Φουντουλάκης
Ο Ρένος Φουντουλάκης, ο οποίος έχει Κρητικούς γονείς αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, μοιράζεται με το Greek Reporter πώς η ελληνική παιδαγωγική έχει επηρεάσει το έργο του στη Ζανζιβάρη.
«Λοιπόν, το λογότυπο του Ιδρύματος είναι μια κουκουβάγια. Και αυτό είναι το σύμβολο που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Παιδείας στην Ελλάδα σε κάθε βιβλίο, οπότε σίγουρα είναι κάτι που κουβαλάω μαζί μου», λέει.
Ο Ρένος Φουντουλάκης έχει επίσης αφιερώσει το έργο του στη μνήμη του αδερφού του Γιάννη Φουντουλάκη, ο οποίος πέθανε τον Μάιο του 2017. Περιγράφει ότι ο αδελφός του ήταν πολύ χαρούμενος που επέστρεφε στη Ζανζιβάρη για να δει πώς θα μπορούσε να βοηθήσει στην αρχή του το έργο, και ο αδερφός του συνεχίζει να τον εμπνέει μέχρι σήμερα.
«Απλώς σκέφτηκα ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσω αυτήν την κατάθλιψη είναι να τον κάνω περήφανο με τις πράξεις μου, και έτσι αφιέρωσα αυτό το έργο στη μνήμη του. Και του ζήτησα να σκορπίσει το φως του επειδή ήταν ένας άγγελος στη Γη, απλά δεν μπορώ να περιγράψω πόσο καλός ήταν. Και μπορώ να σας πω ότι είναι σίγουρα ο άγγελός μου», λέει ο Ρένος Φουντουλάκης για τον αδελφό του.
Το έργο του Ρένου Φουντουλάκη στη Ζανζιβάρη είναι βέβαιο ότι έκανε απίστευτα περήφανο όχι μόνο τον αδελφό του, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινότητα.
- Πηγή: Bella Kontogianni/ Greek Reporter