Οι Ηνωμένες πολιτείες ξεκίνησαν τη «ζωή τους» ως χώρα στα τέλη του 18ου αιώνα. Τότε ουσιαστικά χτίστηκε και η χώρα και πολλά από τα μνημεία της.
Ο Βενιαμίν Φράνκλινος ήθελε η αμερικανική αρχιτεκτονική να αντικατοπτρίζει το πνεύμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ίδιος εμπνεύστηκε από τον χρόνο που πέρασε ως πρώτος πρεσβευτής της Αμερικής στο Παρίσι.
Ο Φράνκλινος έφυγε από το Παρίσι το 1785 και ο Τόμας Τζέφερσον έγινε ο νέος πρεσβευτής της Αμερικής στη Γαλλία. Η πλούσια αισθητική εμπειρία εκεί άφησε επίσης το στίγμα της πάνω του και έγινε ένας άλλος Αμερικανός ηγέτης που επηρεάστηκε από το γαλλικό σχέδιο και το φιλελληνικό πνεύμα που κατέτρωγε τη γαλλική πρωτεύουσα.
Όταν ο Τζέφερσον επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχε μεγάλη πολιτισμική διαφορά μεταξύ των Αμερικανών αποίκων και του αγγλικού λαού. Και οι δύο μοιράζονταν μια γλώσσα και μια θρησκεία, αλλά ο Τζέφερσον ήθελε να οδηγήσει την αναπτυσσόμενη χώρα σε μια νέα κατεύθυνση, ώστε να μπορέσουν να σφυρηλατήσουν μια ξεχωριστή ταυτότητα για τον εαυτό τους ως Αμερικανοί.
Έκανε τη νέα αμερικανική αρχιτεκτονική καλλιτεχνική διακήρυξη της ανεξαρτησίας του, και ποιος καλύτερος τρόπος για να δείξει την ελευθερία από το να κάνει ένα βήμα πίσω στον χρόνο στο πνεύμα της Αρχαίας Ελλάδας.
Αυτή η αισθητική επιλογή είχε και εννοιολογική απήχηση, καθώς οι φιλοσοφικές αρχές της αμερικανικής ανεξαρτησίας βασίστηκαν σε ιδέες που προέρχονταν από την Αρχαία Ελλάδα.
Όπως τόνισε ο συγγραφέας Τομ Τζεγουέτ: «Ο Τόμας Τζεφερσόν θαύμαζε πολλές πτυχές των αρχαίων Ελλήνων. Mπορούσε να διαβάσει και να μιλήσει τη γλώσσα. Ο Τζέφερσον εμπνεύστηκε επίσης από τη μαθηματική ακρίβεια της Αρχαίας Ελλάδας, με τη συμμετρία και τις καθαρές γραμμές της. Ο Τζέφερσον δημιούργησε ένα νέο είδος αμερικανικής αρχιτεκτονικής που είναι γνωστό ως αρχιτεκτονική Τζέφερσον. Η αισθητική του, οι κλασικές δομές της αρχαιότητας και η έμπνευση, ωστόσο, αντιπροσωπεύουν το ελληνικό πνεύμα».
Το κτήριο Τζέφερσον
Το κτήριο Τόμας Τζέφερσον της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου είναι το παλαιότερο από τα κτήρια της, που χτίστηκε μεταξύ 1890-1897. Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου θεώρησε ότι χρειαζόταν να επεκταθεί προκειμένου να αποθηκεύσει την αυξανόμενη συλλογή της από πρωτόγονα αμερικανικά αντικείμενα και καλλιτεχνικά κείμενα. Όταν εισήχθη ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων του 1870, όσοι αναζητούσαν προστασία πνευματικών δικαιωμάτων για το έργο τους έπρεπε να στείλουν δύο αντίγραφα στη Βιβλιοθήκη, δημιουργώντας την ανάγκη για περισσότερο χώρο.
Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου είναι γεμάτη με πίνακες και εικόνες που αναφέρονται άμεσα στην Αρχαία Ελλάδα και απεικονίζουν μορφές από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Αποκορύφωμα του κτιρίου είναι οι τοιχογραφίες του που απεικονίζουν τις Μούσες.
Η Μεγάλη Αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου επιδεικνύει την υψηλής αισθητικής εσωτερική διακόσμηση της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, με περίτεχνες τοιχογραφίες που επενδύουν τις οροφές, γλυπτά και ανάγλυφα Ελλήνων θεών και κλασικές στήλες που υποστηρίζουν τον δεύτερο όροφο της. Η Μεγάλη Αίθουσα παρουσιάζει την πιο πλούσια αισθητική έμπνευση της αμερικανικής αρχιτεκτονικής από την Ελλάδα.
Πηγή: Mary Harris, Greek Reporter