Σε μία μεγάλη έκθεση στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου παρουσιάζονται τα πολύτιμα αντικείμενα από το τελευταίο ταξίδι του Λόρδου Βύρωνα στην Ελλάδα.
Ο Λόρδος Βύρωνας ήταν ένας από τους πιο γνωστούς φιλέλληνες που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της Ελλάδας και πέθανε σε αυτήν. Πέθανε στις 19 Απριλίου του 1824 στο Μεσολόγγι, ύστερα από πυρετό, στην ηλικία των 37 ετών. Τα αίτια του θανάτου του είναι μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστα.
Φίλος του, ήταν ο, επίσης φιλέλληνας, Αμερικανός Σάμιουελ Γκραιντλέι Χόουε. Ο ίδιος είχε έλθει στην Ελλάδα και για έξι χρόνια πρόσφερε εθελοντικά τις ιατρικές του υπηρεσίες στους Έλληνες αγωνιστές. Μετά το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα κράτησε ως κειμήλιο της φιλίας το αγγλικό κράνος-περικεφαλαία του, το οποίο αργότερα, το 1925, το έφερε στην Ελλάδα η μικρότερη κόρη του και το δώρισε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας.
Τα τεχνουργήματα της έκθεσης στο Εδιμβούργο, η οποία διερευνά τις σχέσεις Σκοτίας-Ελλάδας στις αρχές του 19ου αιώνα, είναι εμβληματικά της σχέσης του Λόρδου Βύρωνα με την Ελλάδα. Περιλαμβάνουν ένα χειρόγραφο βιβλίο φράσεων, το τελευταίο του ημερολόγιο και ένα πιστοποιητικό που του χορηγεί την άδεια να είναι στο Μεσολόγγι, καθώς και μια σειρά εκθεμάτων που έχουν δανειστεί από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκοτίας.
«Ενώ οι περισσότεροι μεγάλοι περιηγητές πήγαν στην Αθήνα για την εντυπωσιακή αρχαιολογία της, τα ερείπια φάνηκαν στον Βύρωνα “Ο τάφος ενός έθνους”», δήλωσε ο Αλασντέιρ Γκραντ, επιμελητής της έκθεσης. «Μεταξύ αυτών των συμβόλων του θανάτου, ο Βύρων αναζήτησε τη ζωή στη ζωντανή γλώσσα των Ελλήνων. Άρχισε να συντάσσει μια λίστα με χρήσιμες νεοελληνικές φράσεις σε ένα σημειωματάριο».
Η έκθεση φιλοξενείται από τη Σχολή Ιστορίας, Κλασικών και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και το κέντρο ερευνητικών συλλογών του και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2022.