Η ιστορία του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια ξεκίνησε επίσημα μια μέρα σαν σήμερα το 1930. Πριν από 94 χρόνια, έγιναν τα εγκαίνια του γηπέδου με ένα φιλικό παιχνίδι της Ένωσης με τον Ολυμπιακό, το οποίο έληξε ισόπαλο 2-2.
Για 73 χρόνια το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια θα αποτελούσε τόπο μεγάλων ποδοσφαιρικών γεγονότων για την ΑΕΚ.
Το 1927 παραχωρήθηκε ο χώρος στους πρόσφυγες του παρακείμενου οικισμού της Νέας Φιλαδέλφειας που ακόμα τότε ονομαζόταν Ποδονίφτης. Η έκταση αυτή δεν ήταν κατάλληλη για την κατασκευή σπιτιών, καθώς ήταν δεντρόφυτη και ανώμαλη και με πρωτοβουλία του Ιωάννη Χρυσάφη, γυμναστή και μέλος της κεντρικής επιτροπής στεγάσεων προσφύγων, παραχωρήθηκε στην ΑΕΚ.
Με παρέμβαση του πρώτου προέδρου της ΑΕΚ Κωνσταντίνου Σπανούδη, απέκτησε η ομάδα το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του χώρου και να αποκτήσει μόνιμη έδρα.
Έως το 1930 είχε πλέον διαμορφωθεί ένας αθλητικός χώρος με υποτυπώδη περίφραξη και με αποδυτήρια, αλλά χωρίς εξέδρες, και πλέον ήταν όλα έτοιμα για να αρχίσει να λειτουργεί.
Στις 2 Νοεμβρίου 1930 έγιναν τα εγκαίνια του γηπέδου, στα οποία έδωσαν το παρών 5.000 θεατές, ανάμεσά τους και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Ενδεικτικό επίσης της σημασίας του αγώνα ήταν και το γεγονός ότι διαιτητής ήταν ο Παναγής Βρυώνης, μια σεβάσμια μορφή του αθλητισμού. Πρόκειται για τον άνθρωπο που ουσιαστικά «έφερε» το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα από την Ελβετία όπου σπούδαζε στα τέλη του 19ου αιώνα. Στα 55 του δέχτηκε να διαιτητεύσει τον αγώνα.
Σκόρερ των δύο γκολ της ΑΕΚ ήταν ο 22χρονος επιθετικός Ηλίας Ηλιάσκος (που αργότερα διετέλεσε και διευθυντής του Κολλεγίου Αθηνών) και σκόρερ του Ολυμπιακού ο συνομήλικός του Βασίλης Ανδριανόπουλος, ο τέταρτος σε ηλικία από την πεντάδα των αδερφών Ανδριανόπουλων.
Μετά από 73 χρόνια, το γήπεδο της ΑΕΚ, που είχε μετονομαστεί σε «Νίκος Γκούμας» γκρεμίστηκε. Χρειάστηκε να περάσουν 15 χρόνια για να ξεκινήσουν οι εργασίες ανοικοδόμησης του νέου σπιτιού της Ένωσης, και 19 χρόνια για να ανοίξει τις πύλες της η «Αγια-Σοφιά – OPAP Arena», δίνοντας στην ΑΕΚ τη δυναμική που της έλειπε.