Σε «πολύ καλό κλίμα», όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο Τούρκο αξιωματούχο, έγινε στη Ρώμη στο περιθώριο της G20 η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν.
Το Anadolu αναφέρει ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός μηχανισμού για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Επίσης συζητήθηκαν οι προσπάθειες για την αύξηση των εμπορικών σχέσεων, η κλιματική αλλαγή και η στρατηγική-εταιρική σχέση και εντός του ΝΑΤΟ. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν τελικά τέθηκε επί τάπητος το τουρκικό αίτημα για την απόκτηση 40 μαχητικών F-16 καθώς και για τον εκσυγχρονισμό άλλων 80 – ο Τζο Μπάιντεν, πάντως, δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι υπάρχει ανησυχία από την αγορά των ρωσικών S-400.
Από την αμερικανική πλευρά τονίστηκε ότι συζητήθηκαν η πολιτική διαδικασία στη Συρία, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς, οι εκλογές στη Λιβύη, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι διπλωματικές προσπάθειες στον Νότιο Καύκασο.
Το ραντεβού, που λίγο έλειψε να ακυρωθεί, κράτησε 70 λεπτά. Παρόντες ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας, Άντονι Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντίστοιχα.
Η τελευταία κρίση αφορά την εντολή για απέλαση των δέκα διπλωματών δυτικών χωρών (ανάμεσά τους και ο Αμερικανός), επειδή συνυπέγραψαν κείμενο για την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά, ο οποίος παραμένει κρατούμενος εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε σφοδρή κριτική για την απόφασή του, με την αμερικανική πλευρά να του δίνει τελικά χείρα βοηθείας με ένα tweet που στο εσωτερικό της Τουρκίας παρουσιάστηκε ως υπαναχώρηση. Έτσι, έγινε ανάκληση της προεδρικής εντολής, οι πρέσβεις παρέμειναν στις θέσεις τους, και το ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν πραγματοποιήθηκε κανονικά.
Οι δύο πρόεδροι είχαν συναντηθεί τον Ιούνιο στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου στο ΝΑΤΟ, αλλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο, όπως ήλπιζε, τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.