Το πού βρίσκονται οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία αναμένεται να φανεί στο σημερινό (πολυαναμενόμενο για την τουρκική πλευρά) ραντεβού που θα έχουν στη Ρώμη στο πλαίσιο της G20 ο Τζο Μπάιντεν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πάντως, Αμερικανός αξιωματούχος έδωσε χθες μία πρόγευση, λέγοντας ότι ο πρόεδρος αναμένεται να τονίζει στον Τούρκο ομόλογό του ότι οι σπασμωδικές κινήσεις δεν ωφελούν τη διμερή σχέση και ότι οι κρίσεις πρέπει να αποφεύγονται.
Η τελευταία κρίση αφορά την εντολή για απέλαση των δέκα διπλωματών δυτικών χωρών επειδή συνυπέγραψαν κείμενο για την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά, ο οποίος παραμένει κρατούμενος εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε σφοδρή κριτική για την απόφασή του, με την αμερικανική πλευρά να του δίνει τελικά χείρα βοηθείας με ένα tweet που στο εσωτερικό της Τουρκίας παρουσιάστηκε ως υπαναχώρηση. Έτσι, έγινε ανάκληση της προεδρικής εντολής και οι πρέσβεις παρέμειναν στις θέσεις τους.
Ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος πάντως εξήγησε ότι εάν είχε γίνει η απέλαση του πρέσβη των ΗΠΑ, τότε σίγουρα το ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν θα ακυρωνόταν.
Οι δύο πρόεδροι συναντήθηκαν τον Ιούνιο στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου στο ΝΑΤΟ, αλλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο, όπως ήλπιζε, τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Η σημερινή ατζέντα πάντως περιλαμβάνει το αίτημα για την αγορά 40 μαχητικών F-16 και για τον εκσυχρονισμό άλλων 80 που έχει ήδη στο στόλο της η τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Πρόκειται για ένα θέμα που συναντά τις αντιδράσεις των Αμερικανών κοινοβουλευτικών, οι οποίοι επικαλούνται την αγορά των ρωσικών S-400 και την τουρκική συμπεριφορά απέναντι στις ΗΠΑ.
Επίσης, οι δύο πρόεδροι αναμένεται να συζητήσουν για τις κρίσεις στη Συρία και τη Λιβύη, όπου οι θέσεις των δύο χωρών έχουν μεγάλες αποκλίσεις.