Αρχαιολόγοι στην Τουρκία ανακάλυψαν ψηφιδωτά συνολικής επιφάνειας 300 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή Ιντσέσου της κεντρικής επαρχίας της Καισάρειας. Τα ευρήματα χρονολογούνται στα τέλη της ρωμαϊκής – αρχές της βυζαντινής περιόδου, και αποτελούν το μεγαλύτερο ψηφιδωτό κτίσμα της βυζαντινής περιόδου στην κεντρική Ανατολία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Καισάρειας την Τετάρτη, οι αρχαιολογικές ανασκαφές ξεκίνησαν υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης του Μουσείου Καισάρειας με την υποστήριξη του δήμου του Ιντσέσου. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών, αποκαλύφθηκαν τμήματα υστερορωμαϊκών και πρώιμων βυζαντινών σπιτιών, διακοσμητικά σχέδια σε γεωμετρικά σχήματα, σχέδια λουλουδιών και ελληνικές και λατινικές επιγραφές.
Επίσης, ήρθαν στο φως δύο ψηφιδωτές επιγραφές, μία λατινική στη βάση ενός κτηρίου, και μία ελληνική στο δάπεδο ενός άλλου μερικώς καλοδιατηρημένου κτηρίου.
Το λατινικό μωσαϊκό γράφει: «Την 30ή επέτειο του και με τις προσευχές μας να φτάσει στα 40 του. Αυτό το κτήριο χτίστηκε υπό την ηγεσία του φίλου του Υακίνθου. Εσύ, ω κτήριο, έχεις φτάσει στο πιο υπέροχο επίπεδο», ενώ το ελληνικό μωσαϊκό φαίνεται να γράφει στα αρχαία ελληνικά: «ΥΓΕΙΕΝΩΝ ΕΙΣΕΛΘΑΙ».