Σε ένα θέατρο που φέρει το όνομα της «τραγουδίστριας της νίκης», στο «Σοφία Βέμπο» που βρίσκεται στο «Καραπάντσειο» Πολιτιστικό Κέντρο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου η ποντιακή λύρα έγινε και πάλι το όχημα, αλλά αυτή τη φορά όχι για τις αλησμόνητες πατρίδες, αλλά για τα βουνά της Αλβανίας και τα πεδία των μαχών.
Το Μουσικό Εργαστήρι «Ορφέας» του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» φώτισε μια σχεδόν άγνωστη σελίδα της ποντιακής μουσικής παράδοσης.
Το μουσικό-ιστορικό αφιέρωμα με τίτλο «Ερχίνεσεν ο πόλεμον για την ελευθερίαν» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης.
Η ιδέα ανήκε στον καλλιτεχνικό διευθυντή του «Ορφέα» Γιώργο Πουλαντσακλή, ο οποίος έγραψε και τα κείμενα, έκανε την ενορχήστρωση και έπαιξε λύρα. Το πρόγραμμα περιλάμβανε πολεμικά-αντιστασιακά τραγούδια που τραγουδήθηκαν από Πόντιους οπλίτες-αγωνιστές κατά τη διάρκεια του Αλβανικού Έπους, της Κατοχής, του Εμφύλιου και της εισβολής στην Κύπρο.
«Δημιουργήθηκαν από απλούς ανθρώπους για να εκφράσουν αληθινά συναισθήματα, να υμνήσουν κατορθώματα αλλά και να θρηνήσουν τον πόνο της απώλειας, γιατί η απώλεια από όπου και αν προέρχεται είναι απώλεια», είπε παρουσιάζοντας την εκδήλωση ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης.
Μιλώντας στο pontosnews.gr ο Γιώργος Πουλαντσακλής τόνισε ότι το Μουσικό Εργαστήρι των «Ακριτών του Πόντου», που ήδη γιόρτασε τα δέκα του χρόνια, «δεν μπορούσε να μην στρέψει το μουσικό βλέμμα στα διαμάντια που δημιούργησαν ανώνυμοι και επώνυμοι λαϊκοί τραγουδοποιοί, για να υμνήσουν τα κατορθώματα των αγωνιστών, οπλιτών και αξιωματικών, Ποντίων που συμμετείχαν σε όλους τους αγώνες που έδινε η πατρίδα για την ελευθερία της».
Αυτά τα «μουσικά βινύλια», όπως τα αποκαλεί, είναι μοιρολόγια και πονεμένα τραγούδια από κάθε φάση των αγώνων, όπως τη βίωσαν οι ίδιοι πρωταγωνιστές ή οι συγγενείς τους, και αντικατοπτρίζουν τη μάχη και την αγωνία.
Μάλιστα, σημειώνει ο Γιώργος Πουλαντσακλής, ο τίτλος της εκδήλωσης είναι ένας στίχος που γράφτηκε από ανώνυμους Πόντιους μαχητές που πήραν μέρος ως εθελοντές στον Βαλκανικό Πόλεμο.
Ρίγη συγκίνησης, όμως, προκάλεσε το μοιρολόι για την Κύπρο που γράφτηκε το 1974 από τη Σοφία Παπαδοπούλου, με την εισβολή. «Γιατί δείχνει πως ο Πόντιος αισθάνεται σαν να είναι η ίδια η πατρίδα του και βιώνει και ο ίδιος τη θλίψη και τη λύπη για το τραγικό γεγονός, αποτυπώνοντάς το με ποντιακούς στίχους», λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Ορφέα».
Τα τραγούδια ερμήνευσαν οι: Νίκος Κελεσίδης, Γιώργος Σιδηρόπουλος, Βασίλης Μιχαηλίδης, Παναγιώτης Τουρνάς και Γιώργος Πουλαντσακλής.
Εκτός από την ομάδα νέων της Σχολής Λύρας του «Ορφέα», συμμετείχε και ο Χάρης Πορφυρίδης που έπαιξε λαούτο.