Άοκνες προς πάσα κατεύθυνση είναι εδώ και περισσότερα από έξι χρόνια –από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του– οι προσπάθειες του μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνου προκειμένου να αναγερθεί στην ποντιομάνα Καλαμαριά ναός προς τιμή του Αγίου Ευγενίου πολιούχου Τραπεζούντας, και «να στεγαστούν σε αυτόν τα όνειρα του ποντιακού ελληνισμού», όπως λέει στο pontosnews.gr.
Έχοντας τη στήριξη και των τεσσάρων τοπικών ποντιακών συλλόγων, καθώς και των δύο εν Ελλάδι ποντιακών ομοσπονδιών, ο κ. Ιουστίνος, βλέποντας ότι δεν υπάρχει πλέον στην Καλαμαριά επαρκής χώρος για την ανέγερση μεγαλοπρεπούς ναού, έχει καταθέσει προς το δήμο αίτημα για την παραχώρηση έκτασης μέσα στο πρώην στρατόπεδο «Κόδρα».
Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχει στη Καλαμαριά μόνο ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Ευγένιο, πίσω από τον μητροπολιτικό ναό. Στην πόλη φυλάσσεται άφθαρτο και το δεξί χέρι του αγίου.
«Η πόλη της Καλαμαριάς έχει ιδρυθεί από πρόσφυγες, κυρίως ποντιακής καταγωγής. Ο Άγιος Ευγένιος είναι προστάτης της Τραπεζούντας και ευρύτερα του ποντιακού ελληνισμού, και όταν ήρθαν εδώ οι πρόσφυγες τον έκαναν και πολιούχο Καλαμαριάς.
»Όταν ανέλαβα το 2015 μητροπολίτης, με πλησίασαν πολλοί Πόντιοι κάθε ηλικίας. Εδώ και σχεδόν επτά χρόνια προσπαθώ να βρω ένα οικόπεδο, για να ανεγερθεί ο ναός και να στεγάσουμε σε αυτόν τα όνειρα του ποντιακού ελληνισμού», σημειώνει στο pontosnews.gr ο κ. Ιουστίνος.
Αίτημα για παραχώρηση έκτασης 600 τετραγωνικών μέτρων
Αίτημα και σύσσωμου του ποντιακού στοιχείου της περιοχής είναι να παραχωρηθεί η έκταση των 600 τετραγωνικών μέτρων μέσα στο «Κόδρα».
«Όταν ανέκυψε το πρώην στρατόπεδο “Κόδρα” ζήτησα μία έκταση μόλις 600 τετραγωνικών μέτρων –είναι αμελητέα μπροστά στη συνολική έκτασή του– και να κατασκευαστεί σ’ αυτήν ο ναός. Στείλαμε επιστολές στον δήμαρχο Καλαμαριάς αλλά και σε όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος εμφανίστηκε θετικός στο αίτημά μας, ενώ θετικοί ήταν στην αρχή και οι υπόλοιποι επικεφαλής των παρατάξεων. Στη συνέχεια φαίνεται ότι κάποιοι άλλαξαν τη γνώμη τους», αναφέρει.
Παράλληλα, ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς επικοινώνησε με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, από την οποία ζήτησε την παραχώρηση ενός εγκαταλελειμμένου κτηρίου, πάλι μέσα στο «Κόδρα», προκειμένου να γίνει μουσείο όπου θα εκτίθενται εικόνες και άλλα κειμήλια που έφεραν οι πρόσφυγες από τον Πόντο.
«Σήμερα η Καλαμαριά έχει 150.000 κατοίκους και μόλις δέκα ναούς, εκ των οποίων οι πέντε είναι μικροί. Το αποτέλεσμα είναι τα ιερά κειμήλια και οι εικόνες που έφεραν οι πρόσφυγες να βρίσκονται σήμερα διασπαρμένα», τονίζει.
Παμποντιακό το αίτημα
Το αίτημα της Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς βρήκε απήχηση σε όλο το ποντιακό στοιχείο της περιοχής και στηρίζεται και από τις δύο εν Ελλάδι ποντιακές ομοσπονδίες.
Ειδικότερα, σε επιστολή που εστάλη στις 21 Οκτωβρίου 2021 στον δήμαρχο Γιάννη Δαρδαμανέλη και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και την οποία συνυπογράφουν οι πρόεδροι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και των τεσσάρων τοπικών συλλόγων (Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς, Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, Σύλλογος Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας» και Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι») σημειώνεται: «Ενώ είναι τόσο σημαντική η πνευματική μορφή και το ιστορικό υπόβαθρο του Αγίου Ευγενίου στην πόλη, ο πολιούχος άγιος παραμένει άστεγος. Το γεγονός αυτό δεν τιμά κανέναν, όχι μόνο την πόλη της Καλαμαριάς και τον ποντιακό ελληνισμό, αλλά σύσσωμο το πανελλήνιο».
Στην επιστολή αναφέρεται ακόμα ότι η ΠΟΕ και τα 470 πρωτοβάθμια σωματεία-μέλη της εκφράζουν την ολόθυμη και αμέριστη στήριξή τους στο όραμα του κ. Ιουστίνου για την ανέγερση ναού και Εκκλησιαστικού Μουσείου στο στρατόπεδο «Κόδρα». Υπογραμμίζεται δε ότι «αποτελεί χρέος, ιερό και εθνικό, που πρέπει να εξοφληθεί».
Την ίδια στιγμή «την ολόθυμη, ομόθυμη και σθεναρή στήριξή της» εκφράζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων.
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «ήδη από το 2019 είχε θέσει με τον πλέον επίσημο τρόπο προς την ελληνική πολιτεία –με την κατάθεση υπομνήματος– το αίτημα για διατήρηση της προσφυγικής μνήμης στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου μεταξύ του τότε πρωθυπουργού και των εκπροσώπων των ποντιακών σωματείων στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης».
Σε ό,τι αφορά στην Καλαμαριά, οι προτάσεις της ΠΟΠΣ αφορούν τόσο την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου «Κόδρα» με τη δημιουργία πάρκου μνήμης και την ανέγερση του ναού, όσο και την ανάδειξη του χώρων των Απολυμαντηρίων στην Αρετσού σε τόπο ιστορικής μνήμης.
«Εδώ και χρόνια η Καλαμαριά, που χτίστηκε από Πόντιους, χάνει την προσφυγική της ταυτότητα. Ο ναός του Αγίου Ευγενίου που θέλουμε να αναγερθεί θα βοηθήσει προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα.
»Ο ποντιακός ελληνισμός είναι ταυτόσημος με τη θρησκεία. Οι πρόσφυγες έφεραν τα παιδιά τους και μία εικόνα. Υποστηρίζουμε και στηρίζουμε απόλυτα την προσπάθεια του μητροπολίτη Ιουστίνου και θέλουμε να γίνουν με απόλυτα νόμιμο τρόπο οι διαδικασίες», λέει από την πλευρά του στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς Κώστας Ζώης.
Η θέση του δημάρχου Καλαμαριάς
Αν και συμφωνεί με την ανέγερση του ναού μέσα στο πρώην στρατόπεδο «Κόδρα», ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης σημειώνει ότι δεν είναι δυνατό να βρίσκονται δύο εκκλησίες στον συγκεκριμένο χώρο, αφού ήδη υπάρχει ο ναός των Αγίων Αλεξάνδρου και Μοδέστου.
Για το λόγο αυτό υποστηρίζει ότι είναι «μονόδρομος» ο ναός για τον Άγιο Ευγένιο να αναγερθεί εκεί που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία προς τιμή των Αγίων Αλεξάνδρου και Μοδέστου.
«Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν χώροι στην Καλαμαριά και άρα θα μπορούσε να αναγερθεί εκκλησία στο πρώην στρατόπεδο προς τιμήν του Αγίου Ευγενίου. Αγαπάω πολύ τον υπάρχοντα ναό του Αγίου Αλεξάνδρου μέσα στο πρώην στρατόπεδο –και συχνά εκκλησιάζομαι σε αυτόν–, όμως δεν γίνεται να υπάρχουν δύο ναοί στον ίδιο χώρο», δηλώνει στο pontosnews.gr ο δήμαρχος Καλαμαριάς.
Όπως εξηγεί, όποιοι χώροι του «Κόδρα» δεν είναι αρχαιολογικοί και δεν αποτελούν δασική έκταση, είναι μικρές εκτάσεις. «Προσωπικά τάσσομαι υπέρ της ανέγερσης ναού προς τιμή του Αγίου Ευγενίου, ώστε να στεγαστούν τα όνειρα των προγόνων μας και να αποτελέσει φάρο για ολόκληρο τον ποντιακό ελληνισμό. Το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και θα ακουστούν σε αυτό οι απόψεις όλων των παρατάξεων», λέει.
Να σημειωθεί ότι το θέμα θα απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας 1 Νοεμβρίου.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης