Κοινές δηλώσεις με πολλές αναφορές στην εποχή των μνημονίων, τις τουρκικές προκλήσεις, το μεταναστευτικό, αλλά και την επόμενη ημέρα στη Γερμανία και την Ευρώπη, πραγματοποίησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Άνγκελα Μέρκελ.
Όταν ρωτήθηκε για την άποψή της για τα ελληνοτουρκικά και τι συμβουλές θα έδινε στο νέο καγκελάριο της Γερμανίας για το θέμα η Άνγκελα Μέρκελ είπε:
«Ήμουν ανάμεσα στους πολύ σκεπτικούς για αυτό. Είχα μία επικριτική στάση για τη δυνατότητα της Τουρκίας για να είναι πλήρες μέλος. Ήμουν μόνη μου τότε, Τώρα, πολλοί συμμερίζονται την άποψή μου, καθώς άλλαξαν πολλά πράγματα που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν. Στη σχέση με την Τουρκία θα πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός, αλλά και να τηρούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι απαραίτητος ο διάλογος. Η Τουρκία και η Ευρώπη θα μπορέσουν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους όταν λύσουμε όλα τα προβλήματα. Δεν έχουν λυθεί όλα, προστίθενται και άλλα», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι δεν δίνει δημοσίως συμβουλές στον διάδοχό της.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ζητήσει από τη νέα ηγεσία να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία.
«Τα συμπεράσματα προσφέρουν δύο επιλογές. Η μία, αυτή που προσβλέπουμε, είναι της αμοιβαία ωφέλιμης συνεργασίας, που προϋποθέτει μείωση εντάσεων, σεβασμό της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Ο δεύτερος είναι να αντιληφθεί η Τουρκία ότι αν συνεχίσει θα υπάρχουν κυρώσεις από ευρωπαϊκής πλευράς και ότι υπάρχουν όρια, που δεν μπορούν να ξεπεραστούν χωρίς συνέπειες», υπογράμμισε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις πολιτικές των μνημονίων που επιβλήθηκαν στη χώρα μας «Και οι δύο χώρες δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις, που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες σε λαϊκισμό και δημαγωγία. Άλλωστε και εσείς οι ίδια παραδεχθήκατε με γενναιότητα ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες τις ώρες που βίωναν την τρικυμία της οικονομικής κρίσης. Ευτυχώς, ούτε η τυφλή ευρωπαϊκή λιτότητα, ούτε τα φτηνά δήθεν εθνικά ζητήματα άντεξαν. Η Ευρώπη απέδειξε ότι οι μεγάλες αποφάσεις την τοποθετούν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και η Ελλάδα μετέτρεψε τα λάθη μιας περιόδου σε ωριμότητα», σημείωσε.
«Σε όλο αυτό το διάστημα η κ. Μέρκελ υπήρξε φωνή λογικής και σταθερότητας και στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική στις στιγμές που υψώθηκε. Όπως το 2015 όταν απέναντι σε κορυφαίους υπουργούς της αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μια επιλογή που είχε τη δική της υπογραφή. Το βάρος των πολιτικών αποφάσεων κρίνεται στη ζυγαριά της αναγκαιότητας», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σχετικά με την αναφορά του πρωθυπουργού στην περίοδο των μνημονίων, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως «νομίζω ότι τότε ήμασταν εξαιρετικά σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ και αυτό έπληξε πραγματικά εκείνες τις χώρες που είχαν υψηλότερο χρέος και που ενδεχομένως δεν είχαν εφαρμόσει σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων όλα όσα θα έπρεπε να είχαν εφαρμόσει. Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους πολίτες της Ελλάδας, από την άλλη υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα που θεώρησαν ότι πολλές μεταρρυθμίσεις ήταν δυνατές. Τώρα στη σημερινή εποχή το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι τόσο αμφισβητήσιμο πιστεύω ότι έγιναν πολλά βήματα».
Τέλος οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στο μεταναστευτικό, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μία κοινή ευρωπαϊκή χώρα. Συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Γερμανία “λύση στο πρόβλημα και όχι μέρος του προβλήματος”, αποδίδοντας μερίδιο ευθύνης σε άλλες χώρες. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η Ελλάδα έκανε πολύ καλά τη δουλεία της στη φύλαξη των συνόρων και ότι όλα τα κράτη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.