Στις 29 Οκτωβρίου 1929, η «Μαύρη Τρίτη» χτύπησε τη Γουόλ Στριτ, όταν ανταλλάχθηκαν περίπου 16 εκατομμύρια μετοχές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε μία μόνο μέρα.
Χάθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια, καταστρέφοντας χιλιάδες επενδυτές. Στον απόηχο της «Μαύρης Τρίτης», η Αμερική και ο υπόλοιπος βιομηχανοποιημένος κόσμος κατέληξαν στη Μεγάλη Ύφεση (1929-39), τη βαθύτερη και πιο μακροχρόνια οικονομική ύφεση στην ιστορία του δυτικού βιομηχανοποιημένου κόσμου μέχρι εκείνη την εποχή.
Τι προκάλεσε την κατάρρευση;
Κατά τη δεκαετία του 1920, το χρηματιστήριο των ΗΠΑ γνώρισε τεράστια ακμή, φτάνοντας στο αποκορύφωμά του τον Αύγουστο του 1929, μετά από μια περίοδο άγριας κερδοσκοπίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’20.
Μέχρι τότε, η παραγωγή είχε ήδη μειωθεί και η ανεργία είχε αυξηθεί, αφήνοντας τα αποθέματα να υπερβαίνουν κατά πολύ την πραγματική τους αξία. Μεταξύ των άλλων αιτιών του κραχ του χρηματιστηρίου του 1929 ήταν οι χαμηλοί μισθοί, ο πολλαπλασιασμός του χρέους, ο προβληματικός αγροτικός τομέας και η περίσσεια μεγάλων τραπεζικών δανείων που δεν μπορούσαν να ρευστοποιηθούν.
Τρίτη 29 Οκτωβρίου 1929
Οι τιμές των μετοχών άρχισαν να μειώνονται από τον Σεπτέμβριο και στις 18 Οκτωβρίου άρχισε η πτώση. Επικράτησε πανικός και στις 24 Οκτωβρίου, Μαύρη Πέμπτη, πουλήθηκαν 12.894.650 μετοχές, που αποτελούσε αριθμό-ρεκόρ. Επενδυτικές εταιρείες και κορυφαίοι τραπεζίτες προσπάθησαν να σταθεροποιήσουν την αγορά αγοράζοντας μεγάλα πακέτα μετοχών, δημιουργώντας ένα μέτριο ράλι την Παρασκευή.
Τη Δευτέρα, ωστόσο, η καταιγίδα ξέσπασε εκ νέου και η αγορά μπήκε σε ελεύθερη πτώση και ακολούθησε η «Μαύρη Τρίτη» (29 Οκτωβρίου 1929), κατά την οποία οι τιμές των μετοχών κατέρρευσαν εντελώς και 16.410.030 μετοχές «ξεφορτώθηκαν» στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε μία μόνο ημέρα.
Δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν, εξαλείφοντας χιλιάδες επενδυτές και οι χρηματιστές έκαναν υπερωρίες, επειδή τα μηχανήματα δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τον τεράστιο όγκο συναλλαγών.