Tο περίφημο «ΟΧΙ» του Ιωάννη Μεταξά διδάσκεται από τις πρώτες τάξεις του σχολείου ως μία πατριωτική κίνηση προστασίας της ελευθερίας της Ελλάδας. Είπε όμως, όντως, τη λέξη αυτή προς τους Ιταλούς ο Έλληνες δικτάτορας;
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28η Οκτωβρίου 1940, ο πρέσβης της Ιταλίας Εμμανουέλε Γκράτσι κατευθύνθηκε στην οικία του Ιωάννη Μεταξά. Εκεί του παρέδωσε τελεσίγραφο. με το οποίο ζητούσε από την ελληνική πλευρά να επιτρέψει την διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων στην ελληνική επικράτεια. Στο τελεσίγραφο αυτό, η φασιστική κυβέρνηση της Ιταλίας κατηγορούσε την ελληνική κυβέρνηση, αφενός για την επιδειχθείσα ανοχή έναντι των τότε βρετανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στα ελληνικά χωρικά ύδατα, και αφετέρου για προκλητική δράση έναντι του αλβανικού Βασιλείου.
Η συζήτηση με τον πρέσβη έγινε στα γαλλικά, με τον Ιωάννη Μεταξά να κλείνει τη συζήτηση λέγοντας «Alors, c’est la guerre!», που σημαίνεις «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε και ο πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ «ΟΧΙ» δεν ειπώθηκε ποτέ. Η ιστορία του «ΟΧΙ» ξεκίνησε από δημοσιογράφους που στη συνέχεια μετέφεραν τα γεγονότα της ημέρας εκείνης.