Αμερικανοί αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ενδείξεις του πρώτου μακρινού εξωπλανήτη που έχει ποτέ ανακαλυφθεί έξω από το γαλαξία μας. Η πιθανή ανακάλυψη –που μένει να επιβεβαιωθεί– έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ Chandra της NASA.
Ο… υποψήφιος εξωπλανήτης, με εκτιμώμενο μέγεθος ανάλογο με αυτό του Κρόνου, βρίσκεται στον σπειροειδή γαλαξία Messier 51 (Μ 51), γνωστό και ως Γαλαξία της Δίνης, σε απόσταση περίπου 28 εκατ. ετών φωτός από τον δικό μας γαλαξία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Ροζάν Ντι Στέφανο του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας Nature Astronomy αναφέρουν ότι ανίχνευσαν μια παροδική μείωση φωτός (ακτινοβολίας-Χ) από ένα άστρο και την ερμήνευσαν ως διέλευση πλανήτη που σκίασε ένα μέρος της φωτεινότητας του άστρου.
Το εν λόγω άστρο, με μάζα 20 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου, φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άλλο άστρο νετρονίων ή από μια μαύρη τρύπα.
Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί σχεδόν 5.000 εξωπλανήτες, αλλά όλοι γύρω από άστρα του δικού μας γαλαξία και σε απόσταση έως 3.000 έτη φωτός από τη Γη.
Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα για να πουν με βεβαιότητα ότι όντως ανακάλυψαν τον πρώτο εξωγαλαξιακό εξωπλανήτη. Δυστυχώς η θέση του είναι τέτοια που δεν είναι εφικτό να γίνουν νέες παρατηρήσεις μέσα στα επόμενα 70 χρόνια.