Στην αφίσα της θεατρικής παράστασης η Χρύσα Παπά φορά το πασλούκ, τον κεφαλόδεσμο που αποτελεί μέρος της ανδρικής ποντιακής φορεσιάς. Είναι το «όχημά» της για να διατρέξει τους ρόλους, ανδρικούς και γυναικείους, που υπάρχουν στο μονόλογο που σκηνοθετεί ο Σωτήρης Χατζάκης στο θέατρο ΠΟΛΗ και κάνει πρεμιέρα στις 19 Νοεμβρίου.
Το μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου Σέρρα – Η ψυχή του Πόντου βρήκε ξανά το δρόμο για τη θεατρική σκηνή· το πρώτο κύμα της πανδημίας και το γενικό lockdown είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνουν ελάχιστες παραστάσεις το 2020.
Δομημένοι με τα υλικά της εποχής, οι ήρωες στο βιβλίο πρωταγωνιστούν σε μια ιστορία που έρχεται να θέσει το διαχρονικό ερώτημα εάν τελικά οι προσωπικές ήττες και οι ήττες των λαών μάς κάνουν σοφότερους. Χρησιμοποιώντας τη μυθοπλασία, ο Γιάννης Καλπούζος ιχνογραφεί τον Πόντο μέχρι και την Ανταλλαγή. Μιλά για το φόβο που σπέρνουν Νεότουρκοι και κεμαλιστές, και καταλήγει στη Σοβιετική Ένωση επί Στάλιν, και από εκεί στα στρατόπεδα εργασίας της Σιβηρίας και του Καζακστάν.
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με πολυεπίπεδη γραφή και πυρήνα τη Γενοκτονία των Ποντίων· άλλωστε, πρώτη ύλη είναι οι αφηγήσεις Ποντίων που συγκέντρωσε ο συγγραφέας. Επί σκηνής παραλείπονται πολλά από το βιβλίο, ωστόσο είναι μια παράσταση αυτόνομη, που δίνει βάρος στα γεγονότα του Πόντου, ενώ και όσα συμβαίνουν στη Σοβιετική Ένωση συνδέονται κυρίως με τα πρωτύτερα δεινά, ως απότοκα ή απόνερα.
https://youtu.be/nBUG51zRi0M
Η Χρύσα Παπά, που σηκώνει το βάρος του μονολόγου, καλείται με μαεστρία να περάσει από το ένα πρόσωπο στο άλλο. Είναι η Λεμονιά, η οποία αφηγείται την περιπετειώδη και γεμάτη εκπλήξεις ζωή του πατέρα της Γαληνού Φιλονίδη από το 1915 μέχρι το 1962.
Ο Γαληνός διχάζεται ανάμεσα σε δύο γυναίκες, δοκιμάζονται οι ηθικές του αρχές κι έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και τις τρικυμίες της ψυχής, ενώ στο πρόσωπό του και στην πορεία του αντανακλούν τα δεινά των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων.
«Έρωτα, μυστήριο, αγριότητα, ραδιουργίες, κωμικές στιγμές, εξαθλίωση και αξιοπρέπεια» υπόσχεται η παράσταση, με τη ζωή στο θεατρικό σανίδι να κυλά πότε ανέμελη και πότε ως εφιάλτης, με τον μικρόκοσμο του καθενός, τον ίσκιο των γονιών που βαραίνει τα παιδιά και την πάλη μεταξύ λογικής και συναισθήματος να οδηγούν στη μεγαλύτερη επανάσταση: την ανθρωπιά.
Το θέατρο ΠΟΛΗ (Φώκαιας 4 & Αριστοτέλους 87, Πλ. Βικτωρίας) λειτουργεί ως αμιγής χώρος και έτσι απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμό ή νόσησης για τους ενήλικες, και self-test για τα παιδιά έως 11 ετών, καθώς και ένα έγγραφο για την ταυτοποίηση.
Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 19 Νοεμβρίου. Θα ανεβαίνει κάθε Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 17:30. Διάρκεια: 90΄ (χωρίς διάλειμμα)
Γενική είσοδος: 17 ευρώ. Φοιτητικό-ανέργων: 14 ευρώ. Προπώληση στο viva.gr.
Χορηγός επικοινωνίας: pontosnews.gr.
Γεωργία Βορύλλα