Με επιτυχία τέθηκε σε τροχιά ο Syracuse 4A, ο εξελιγμένης τεχνολογίας στρατιωτικός δορυφόρος της Γαλλίας. Η εκτόξευση έγινε την Κυριακή με τον ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane 5 της Arianespace από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας στη Νότια Αμερική.
Τον Syracuse 4A θα ακολουθήσουν στο μέλλον δύο άλλοι δορυφόροι, ώστε να δημιουργηθεί ένας «αστερισμός» στρατιωτικών δορυφορικών επικοινωνιών.
Ο «έξυπνος» δορυφόρος έχει κατασκευαστεί από τη γαλλοϊταλική αεροδιαστημική εταιρεία Thales Alenia Space σε συνεργασία με την Airbus Defence and Space.
Ενσωματώνει τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες κυβερνοάμυνας και κρυπτογράφησης δεδομένων και μπορεί να επιτηρεί τι συμβαίνει γύρω του και να αλλάζει μόνος του θέση προκειμένου να αποφύγει κάποια επίθεση από το έδαφος ή από το Διάστημα. Διαθέτει, μεταξύ άλλων, ειδική κεραία κατά πιθανών κακόβουλων παρεμβολών, καθώς και προστασία έναντι ηλεκτρομαγνητικών παλμών μετά από πυρηνική έκρηξη.
Τα γαλλικά τεθωρακισμένα Griffon και τα νέα υποβρύχια Suffren είναι μεταξύ όσων θα συνδεθούν με τον Syracuse 4A.
Το πρόγραμμα στρατιωτικών δορυφορικών επικοινωνιών της Γαλλίας ξεκίνησε το 1980· πλέον αναπτύσσονται συστήματα τέταρτης γενιάς, με έμφαση στην προστασία από τον ηλεκτρονικό πόλεμο.
Άλλωστε, το 2019 δημιουργήθηκε μια ξεχωριστή στρατιωτική διοίκηση Διαστήματος εν μέσω ανησυχιών ότι άλλες χώρες κάνουν σημαντικές επενδύσεις στη διαστημική τεχνολογία με στρατιωτικές εφαρμογές. Έτσι, τον περασμένο Μάρτιο η Γαλλία ξεκίνησε τις πρώτες στρατιωτικές ασκήσεις στο Διάστημα, για να ελέγξει τις δυνατότητές της να υπερασπίζεται τους δορυφόρους της από απειλές. Είναι η πρώτη φορά που οι Ένοπλες Δυνάμεις μιας ευρωπαϊκής χώρας έκαναν κάτι τέτοιο.
Η γαλλική κυβέρνηση διά της υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι κάνει κατασκοπεία μέσω των δορυφόρων της, ενώ και το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν έχει αναφερθεί σε άλλα σχετικά περιστατικά, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι επενδύσεις στο γαλλικό διαστημικό πρόγραμμα αναμένεται να φτάσουν τα 4,3 δισ. ευρώ έως το 2025, ποσό πάντως πολύ μικρότερο από εκείνο των ΗΠΑ ή της Κίνας.