Στη θέση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) εκλέχθηκε εκ νέου η Χριστίνα Σαχινίδου, μετά τη συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου της.
Κατά τις αρχαιρεσίες η Χριστίνα Σαχινίδου συγκέντρωσε 62 ψήφους σε σύνολο 63 ψηφισάντων.
Νέος αντιπρόεδρος είναι ο Παύλος Καρυπίδης, τον οποίο προτίμησαν 43 ψηφοφόροι, ενώ νέος γενικός γραμματέας της ΠΟΠΣ είναι ο Χρήστος Γεωργιάδης, ο οποίος συγκέντρωσε 45 ψήφους.
Ειδική γραμματέας της ΠΟΠΣ αναδείχθηκε η Βιβή Κουρτίδου (36 ψήφοι), υπεύθυνος Νεολαίας ο Χαράλαμπος Καφανταρίδης (47 ψήφοι) και ταμίας ο Κωνσταντίνος Τεπελίδης (27 ψήφοι).
Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΠΣ εκλέγονται ακόμα οι Μαγδαληνή Αθανασιάδου (υπεύθυνη Βιβλιοθήκης και Αρχείου, 31 ψήφοι), Θεοφανία Δημητριάδου (υπεύθυνη τομέα Παράδοσης και Πολιτισμού, 18 ψήφοι), Δαμιανός Εμμανουηλίδης (υπεύθυνος Εθελοντισμού, 18 ψήφοι), Σούζη Ζαρογουλίδου (υπεύθυνη Επικοινωνίας, 21 ψήφοι), Κωνσταντίνος Ζηλελίδης (48 ψήφοι), Χρήστος Ζουρνατζίδης (υπεύθυνος Παλιννοστούντων, 37 ψήφοι),
Δημήτρης Καραβασιλείου (υπεύθυνος τομέα Αλληλεγγύης και Αρωγής, 16 ψήφοι), Δέσποινα Πολατσίδου (υπεύθυνη τομέα Επιστημόνων, 16 ψήφοι) και Στέλλα Χαϊτίδου (υπεύθυνη Γυναικών, 36 ψήφοι). Μέλη της εφορευτικής επιτροπής είναι οι Απόστολος Παυλίδης (44 ψήφοι) και Στάθης Πιπερίδης (27 ψήφοι).
«Ευχαριστώ για μία ακόμα φορά τους συμπατριώτες μου για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη τους. Πλέον είμαστε φίλοι, μιλάμε με τα μικρά μας ονόματα. Αυτό δηλώνει ότι υπάρχει μία οικογενειακή σχέση μεταξύ μας. Αισθάνομαι ιδιαίτερα το βάρος της ευθύνης για το καθήκον που μου επιβάλει η εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μου και υπόσχομαι ότι θα φανώ αντάξιά της, συνεχίζοντας τους αγώνες της ομοσπονδίας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του ποντιακού ελληνισμού», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο pontosnews.gr, μετά την επανεκλογή της και εκ νέου ανάληψη των καθηκόντων της ως πρόεδρος η Χριστίνα Σαχινίδου.
Είχε προηγηθεί η εκλογοαπολογιστική συνέλευση, η οποία εξελίχθηκε σε πολύ καλό κλίμα, χωρίς να λείπουν, ωστόσο, οι ξεκάθαρες αιχμές σε βάρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με αφορμή την αμφισβήτηση από την τελευταία της διοίκησης του Σωματείου «Παναγία Σουμελά».
Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, η Χριστίνα Σαχινίδου σημείωσε ότι η ΠΟΠΣ από το 2013 πήρε απόφαση για ενότητα του χώρου, ωστόσο, θα βρίσκεται απέναντι στην ΠΟΕ, εφόσον η τελευταία εναντιώνεται στο καθεστώς διοίκησης του ιδρύματος της «Παναγίας Σουμελά».
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης εγκρίθηκε ομόφωνα το έργο της προηγούμενης διοίκησης καθώς και ο οικονομικός απολογισμός. Παράλληλα, έγινε ενημέρωση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες παλιννοστούντες σε όλη τη χώρα με τα στεγαστικά δάνεια και τονίστηκε ότι η ΠΟΠΣ ετοιμάζει μεγάλη εκδήλωση για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η Γενική Συνέλευση
Με ένα βίντεο, που παρουσίαζε τις δράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και άλλες εκδηλώσεις που διοργάνωσε, ξεκίνησε η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της ΠΟΠΣ, πρόεδρος της οποίας ήταν ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης και γενικός γραμματέας της ο Χρήστος Γεωργιάδης από τον ποντιακό σύλλογο Ροδόπολης Σερρών.
Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή για το χαμό του Παύλου Αρζουμανίδη, ζωγράφου και μέλους της Αυτοκρατορικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών Ρωσίας ο οποίος είχε στηρίξει ποικιλοτρόπως την ΠΟΠΣ.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο η πρόεδρος της ομοσπονδίας Χριστίνα Σαχινίδου, η οποία παρουσίασε την έκθεση πεπραγμένων και τον απολογισμό δράσεων του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας από τις 6 Νοεμβρίου 2016, όταν πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες εκλογές, μέχρι σήμερα. «Αισθανόμαστε ιδιαίτερα την ευθύνη και το βάρος που έχουμε απέναντι στους προγόνους μας. Η ομοσπονδία μας εισέρχεται σε μία καινούργια περίοδο», είπε στην έναρξη της ομιλίας της η Χριστίνα Σαχινίδου.
Η πρόεδρος της ΠΟΠΣ, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η ποντιακή φορεσιά των Ευζώνων στο Σύνταγμα, το μνημείο στην πλατεία Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης για τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και το Πάρκο Μνήμης στο Δήμο Λαγκαδά αποτελούν επιτεύγματα της ΠΟΠΣ. Είπε ακόμα ότι στόχος της ομοσπονδίας είναι να πάρουν τη σκυτάλη νέοι σε ηλικία άνθρωποι με επιστημονική κατάρτιση και υπογράμμισε ότι η ΠΟΠΣ με αλλεπάλληλα υπομνήματα προς τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών έθεσε θέμα επιβίωσης των σωματείων, μετά τα όσα δυσάρεστα προκάλεσε η πανδημία. «Ας αποτελέσει αυτή η δοκιμασία την ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας αλλά και να στείλουμε ένα μήνυμα πιο δυνατό και διεκδικητικό για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας», σημείωσε η Χριστίνα Σαχινίδου.
Η ίδια είπε ακόμα ότι με πρωτοβουλία της ΠΟΠΣ θα γυριστεί σειρά ντοκιμαντέρ, που θα έχει τίτλο Θησαυροί του Πόντου και έκανε αναφορά στον επιχειρηματία και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ρωσίας Ιβάν Σαββίδη, τον οποίο χαρακτήρισε «Τραντέλλενα που στηρίζει πάρα πολλά σωματεία, ομοσπονδίες και φορείς».
Τα δάνεια των παλιννοστούντων και το Συναπάντημα Νεολαίας
Σε μία σύντομη αλλά ουσιαστική ενημέρωση για το πρόβλημα με τα στεγαστικά δάνεια, το οποίο ταλανίζει δεκάδες χιλιάδες παλιννοστούντες σε ολόκληρη τη χώρα, προχώρησε ο απερχόμενος γενικός γραμματέας της ΠΟΠΣ Κώστας Σαμουρκασίδης.
«Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αποδείξει ότι το κράτος έχει συνέχεια. Δεν μπορεί στο παρελθόν να έχει εγγυηθεί για τη χορήγηση των στεγαστικών δανείων και τώρα να λέει “δώστε τα σπίτια σας πίσω”», σημείωσε.
Ακολούθησε ενημέρωση για το τι έγινε στο 23ο Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας, τον περασμένο Ιούλιο, από το μέλος της οργανωτικής επιτροπής του, Χαράλαμπο Φανιάδη. Ο ίδιος προχώρησε και σε μία σύντομη παρουσίαση της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας και των θησαυρών της Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης που διατηρεί κι συντηρεί η λέσχη.
Τον οικονομικό απολογισμό του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΠΣ παρουσίασε ο απερχόμενος ταμίας της, Ισαάκ Αρζουμανίδης και εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση, όπως και τα πεπραγμένα του ΔΣ.
Τριήμερη εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Στη συνέχεια πήρε και πάλι το λόγο η Χριστίνα Σαχινίδου και στο πλαίσιο του προγραμματισμού των έργων της ΠΟΠΣ αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη εκδήλωση που σχεδιάζει να διοργανώσει η ομοσπονδία για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Έκανε λόγο για τριήμερη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα περιλαμβάνει συμπόσια, ημερίδες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Παράλληλα, η πρόεδρος της ΠΟΠΣ αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό της ομοσπονδίας για εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου και παραδοσιακών μουσικών οργάνων σε ενδιαφερόμενους.
«Η ΠΟΕ θα μας βρίσκει απέναντι στο θέμα της Παναγίας Σουμελά»
Η Χριστίνα Σαχινίδου, απαντώντας σε ερώτηση συμμετέχοντα στη Γενική Συνέλευση για τις σχέσεις ΠΟΠΣ και ΠΟΕ, υπογράμμισε ότι «Υπάρχει απόφαση της Γενικής Συνέλευσής μας από το 2013 για την ενότητα του χώρου. Θυμίζω ότι έγιναν αντίστοιχες προσπάθειες και από άλλους φορείς, δυστυχώς, όμως, δεν ευοδώθηκαν. Η πρόταση για την ενότητα παραμένει. Όσο, όμως, η ΠΟΕ αναφέρει στο καταστατικό της ότι είναι ενάντια στο καθεστώς της Παναγίας Σουμελά, θα μας βρίσκει απέναντί της στο κομμάτι αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέξαμε τον ιερό χώρο της Παναγίας Σουμελά, για να κάνουμε τη σημερινή Γενική μας Συνέλευση, θέλοντας να στείλουμε το μήνυμα ότι η Παναγία Σουμελά μας ενώνει».
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η ΠΟΕ πήρε απόφαση να ανακινήσει θέμα για τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του ιδρύματος της Παναγίας Σουμελά, αφήνοντας ξεκάθαρα αιχμές για αντιδημοκρατικές διαδικασίες.
Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο
Με την τέλεση Θείας Λειτουργίας στον ιερό ναό της Παναγίας Σουμελά ξεκίνησε η ημέρα της γενικής συνέλευσης και των αρχαιρεσιών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. Μετά το πέρας της τελέστηκε μνημόσυνο για τα θύματα του ποντιακού ελληνισμού από την Αδελφότητα Ιμεραίων Θεσσαλονίκης, το οποίο ολοκληρώθηκε με μία σύντομη ομιλία του προέδρου της αδελφότητας Κωνσταντίνου Λειβαδόπουλου.