Διαψεύδεται η είδηση του αποκεφαλισμού της Μαχτζαμπίν Χακίμι από τους Ταλιμπάν, στις αρχές Οκτωβρίου, στην Καμπούλ.
Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου με την επισήμανση ότι η Χακίμι ήταν μία απο τις σπουδαιότερες αθλήτριες βόλεϊ του Αφγανιστάν και έπαιζε στην εθνική ομάδα. Το γεγονός είχε δημοσιοποιηθεί από προπονήτρια της εθνικής ομάδας βόλεϊ του Αφγανιστάν ενώ οι ίδιοι οι Ταλιμπάν φέρονταν να είχαν διακινήσει μέσω social media φωτογραφίες του αποκεφαλισμού της.
Η πραγματικότητα φέρεται να είναι διαφορετική. Καταρχήν οι Ταλιμπάν απαλλάσσονται από την κατηγορία του αποκεφαλισμού της μια και αναρτήσεις του αδερφού της και ανθρώπων που την γνώριζαν λένε πως η κοπέλα είχε αφήσει την τελευταία της πνοή δέκα μέρες πριν η Καμπούλ πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν, στις 6 Αυγούστου 2021. Φωτογραφίες που προσκόμισε ο αδερφός της δείχνουν πως επίσης δεν αποκεφαλίστηκε και πως πέθανε από άλλα αίτια.
Το ellinikahoaxes.gr που χαρακτήρισε ως ψευδή την είδηση του αποκεφαλισμού της 25χρονης Αφγανής από τους Ταλιμπάν, η οποία μεταδόθηκε σχεδόν από όλα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης συμπεριλαμβανομένης της ΕΡΤ, τονίζει το εξής: «To altnews.in επικοινώνησε με μέλος της οικογένειας της, η οποία επιβεβαίωσε ότι ο θάνατός επήλθε στις 6 Αυγούστου 2021. Ο συγγενής απέστειλε φωτογραφία από την ταφόπλακα στην οποία αναγράφεται το όνομα Mahjabeen Hakimi (μπλε πλαίσιο), η ημερομηνία του θανάτου της σύμφωνα με το περσικό ημερολόγιο που είναι 15-5-1400 (πράσινο πλαίσιο), το όνομα του πατέρα της Mohammad Sarwar (ροζ πλαίσιο), και η ηλικία 25 ετών (κόκκινο πλαίσιο). Σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, η Mahjubeen Hakimi πέθανε στις 6 Αυγούστου 2021.»
Όμως η τουρκική ιστοσελίδα sonhaberler.com αναφέρει, δημοσιεύοντας και σχετικό έγγραφο, πως η Μαχτζαμπίν Χακίμι αυτοκτόνησε στις 13 Αυγούστου 2021:
Προς το παρόν δεν είναι σαφές πότε και από τι πέθανε η άτυχη Αφγανή, ωστόσο όλες οι πηγές συγκλίνουν ότι δεν αποκεφαλίστηκε από τους Ταλιμπάν μετά την πτώση της Καμπούλ και άρα η αρχική πληροφορία είναι ψευδής.