Τη διαπίστωση ότι το κύμα ακρίβειας και οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά δεν έχουν έρθει ακόμα στην Ελλάδα, διότι «οι καταναλωτές ξοδεύουν, άρα έχουν», έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο OPEN.
Επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τόνισε ότι ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο μήνας με την υψηλότερη ιδιωτική κατανάλωση των τελευταίων ετών. «Εάν κάποιος ρωτήσει τους εμπόρους, θα πουν ότι πήγαν καλά», εκτίμησε.
Αφού τόνισε ότι οι έλεγχοι στα σουπερμάρκετ είναι καθημερινοί, υποστήριξε ότι το μεγάλο κύμα ακρίβειας, όπως περιγράφεται, ακόμα δεν έχει έρθει. «Δεν λέω ότι αποκλείεται να έρθει, γιατί δεν το ξέρω. Λέω ότι σήμερα που μιλάμε δεν έχει έρθει», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε πως είναι προσεκτικός στις τοποθετήσεις του, ξεκαθαρίζοντας πως δεν μπορεί να προβλέψει απολύτως τις κινήσεις διεθνούς πληθωρισμού.
«Άρα έχουμε: Καταναλωτές που ξοδεύουν – για να ξοδεύουν πάει να πει ότι έχουν. Μία στατιστική υπηρεσία που λέει ότι το διαθέσιμο εισόδημα έχει αυξηθεί. Και μία αγορά που βάσει της Eurostat, αφήστε τι λένε οι δικές μας υπηρεσίες, έχει πληθωρισμό τον τρίτο χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.
Στη συνέχεια δήλωσε πως αν εξαιρεθούν η ενέργεια και τα ναύλα, «η φρενήρης άνοδος έχει ανακοπεί ή έχει αρχίσει να αντιστρέφεται ήδη».
Έσπευσε επίσης να ξεκαθαρίσει πως πάντα υπάρχουν μέτρα που μπορούν να παρθούν, «και η κυβέρνηση είναι από πάνω», επαναλαμβάνοντας πως σήμερα η ακρίβεια είναι φόβος για μέλλον και όχι πραγματικότητα του παρόντος.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, για να υποστηρίξει το επιχείρημά του, εξήγησε ότι η σύγκριση τιμών δεν πρέπει να γίνεται με το 2020, οπότε υπήρξε αρνητικός πληθωρισμός γιατί η κοινωνία ήταν κλειστή, αλλά με το 2019, με εξαίρεση τα καύσιμα και την ενέργεια.
Επιπροσθέτως, δήλωσε περήφανος που η ελληνική αγορά έχει λειτουργήσει υποδειγματικά με την πανδημία, ενώ διαβεβαίωσε πως τα αποθέματα είναι υπεραρκετά και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ελλείψεων τους επόμενους μήνες.
«Όταν υπάρχει έλλειψη αγαθών αυξάνονται οι τιμές, η αγορά μας δουλεύει και πρέπει να είμαστε περήφανοι», κατέληξε.